Umelecká maľba na stenu? Áno!

My a farby, farby a my


Mám veľmi rada knižky Borisa Filana. Najviac jeho putovanie po Afrike.
Je zaujímavé a vtipné. Je farebné. Farebné trhy, farebné šaty, farebný hmyz a farebný vzduch. Farby tam tešia oko i dušu ,farby liečia.
U nás je to iné. Pokúšame sa vyšplhať z vedra šedej, ale ide nám to veľmi, veľmi pomaly. Máme strach. Dlho sme my i smog maľovali všetko na šedo, ťažko sa nám šplhá.
Odvážlivci robia pokusy. Deťom v nemocniciach umelci maľujú na steny rozprávky. Už dokázali, že liečia, tešia, ukľudňujú. Skúšajú aj niektoré školy, lekári, prvé včielky pre deti. A deti sa tešia, smejú, tlieskajú. Prečo iba deti? Nezaslúžime si všetci pohladenie farieb? Poteší ma každá pekná omietka na zateplenej fasáde (tie farby sú naozaj pekné). V Španielsku majú hotely každú izbu vymaľovanú inak, vo svete letia kvety v obývačke, či kúpeľni, deti majú doma svoj fantastický svet.
Každá izba môže byť obrazom. Decentne, či bláznivo, dve farby, či päť, alebo desať odtieňov jednej. Zelená uvoľní, modrá ukľudní, oranžová zohreje a dodá chuť do jedla...
Farby na stenu sú namiešané z podkladovej farby a pigmentov. Tie umožňujú namiešať neskutočné množstvo odtieňov. Tie v rukách odborníka, ktorý pozná vlastnosti a účinok farieb i tvarov, rozkvitnú a vytvoria pre vás ten správny pocit.
Nezverte však svoje steny hocikomu. Umecký maliar by sa mal opýtať na vaše predstavy, ale aj vlastnosti bytu (napr: tepelná pohoda), treba zohľadniť veľkosť miestnosti, jej účel (detská izba pre hyperaktívne dieťa nesmie mať veľa ostrých farieb a hlavne sa treba vyvarovať odtieňov červenej, maľba by nemala rušiť, ani znervózňovať)či veľkosť maľovanej plochy (priveľa všetkého škodí, ale veľmi malá plocha zase dostatočne nevyužije vlastnosti farieb a tvarov). Ak už máte všetko dopredu pevne vybraté, zastavte, vypočujte si pripomienky a zvážte ich.
Z vlastnej skúsenosti viem, že človek si podvedome vyberá farby, ktoré ho dopĺňajú, ktoré potrebuje a ktoré vyhovujú jeho temperamentu. Dokonca, tak ako človeka menia jeho zážitky, skúsenosti a vek, tak sa menia aj jeho potreby farieb (preto je maľba na stene, ktorou môžete po pár rokoch úplne meniť vaše prostredie, ideálna). To by mal maliar tiež rešpektovať.
Nebojte sa farieb, svet je predsa farebný!


Niekoľko faktov na povzbudenie:

Maľba na stenu:
- skryje nedostatky, opticky upraví priestor
- zladí a spojí priestor
- opticky zmenší, či zväčší priestor
- zjasní a zútulní
- pôsobí terapeuticky
- prináša pohodlie a uvoľnenie
- raz za 3,4 či 5 rokov môžete zmeniť svoje bývanie bez sťahovania, alebo zložitej prestavby
- dá sa aplikovať aj v obývanom priestore, bez väčšieho neporiadku
- na deti pôsobí výchovne, i terapeuticky
- rozveselí, zpríjemní
- rozvíja estetické cítenie a fantáziu
- upevňuje rodinnú pohodu a súdržnosť
Delenie farieb:
Studené – modrá, zelená, fialová
Teplé – oranžová, žltá, červená, hnedá
Neutrálne – biela, čierna
Základné – žltá, modrá, červená
Miešané prvého stupňa, ktoré vzniknú miešaním základných
– oranžová, fialová, zelená,
Miešané druhého stupňa, ktoré vzniknú miešaním farieb prvého stupňa


Vplyv farieb na človeka:

Existuje obrovské množstvo odtieňov farieb a každý, aj keď sa odlišuje minimálne, môže pôsobiť inak.

Žltá – veselá, povzbudivá, komunikatívna, odstraňuje únavu, opticky rozširuje. Jej intenzívne odtiene na veľkých plochách môžu vytvárať napätie. Je optimálna pre pracovne, jedálne, detské izby.

Žltozelená – prívetivá, veselá, priateľská, sýta na veľkých plochách môže byť nepríjemná, až agresívna

Zelená – pripomína prírodu, pôsobí vyrovnane, ukľudňuje, znižuje napätie. Pôsobí pozitívne na srdce a krvný tlak. Hodí sa do miestností určených na oddych.

Modrozelená – chladná, ukľudňujúca, zužuje priestor.

Modrá – znamená harmóniu, pôsobí chladne, sviežo, elegantne, ale aj vážne a pokojne. Pôsobí neohraničene, svetlé odtiene odďaľujú steny. Pôsobí čisto. Vhodná je pre kuchyne, kúpeľne, pracovne. Pôsobí pozitívne na oblasť hlavy.

Indigovo modrá – je ukľudňujúca, vážna, zmenšuje priestor, vzbudzuje dojem hĺbky. Pomáha ukľudniť a sústrediť sa.

Modrofialová – je určená pre slávnostné a mimoriadne interiéry, pôsobí vážne a priestor opticky zužuje.

Červenofialová – je extravagantná a tajomná. V jemne ružovom pôsobí dievčensky, až žensky, sladko, hravo.Tmavá zmenšuje, bledá zväčší priestor. Je vhodná pre hudobné a dievčenské miestnosti.

Červená – je dynamická, ľahko upúta, nedá sa prehliadnuť. Vyvoláva pocit aktivity, dynamickosti, ale aj agresivity a zvýšenej dráždivosti. Môže spôsobiť aj depresiu a úzkosť, dojem padajúcich stien. Treba ju aplikovať na menších plochách vo veľkých miestnostiach. Povzbudzuje fyzickú aktivitu, zvyšuje tep i tlak, zrýchľuje dýchanie.

Oranžovočervená – dynamizuje, aktivizuje, zužuje priestor, môže pôsobiť agresívne. Vhodná je do miestností určených na zábavu.

Oranžová – pôsobí útulne, dominantne, preteplí a rozjasní, posiluje vitalitu, dodáva elán, vyvoláva činorodosť, posiluje chuť do jedla a optimizmus. Pomáha komunikovať.Sýte odtiene navodzujú pocit vzrušenia.

Hnedá – upokojujúca a príjemná farba. Výborne sa hodí do obývacích izieb. Nadmerným použitím hnedej a tmavohnedej priestor opticky zaťažíme, zúžime a uzatvoríme.

Biela – je symbolom čistoty, nevinnosti, prázdnoty. Pôsobí chladne, nevýrazne, silno zväčšuje priestor. Na psychiku nemá žiaden zvláčtny účinok.

Čierna – navodzuje dôstojnú atmosféru, pôsobí vecne, stroho a ťažko, silno zmenšuje priestor, môže pôsobiť depresívne a beznádejne.

Šedá – je neutrálna, pasívna a vyrovnaná, ale aj nevýrazná a nudná.


Zdraví vás Elena Hadvigová
www.malbanastenu.sk