ROZMIESTŇOVANIE PRACOVNÍKOV

ROZMIESTŇOVANIE PRACOVNÍKOV - MOBILITA VNÚTROPODNIKOVÁ A MIMOPODNIKOVÁ, FLUKTUÁCIA PRACOVNÍKOV


 Poslanie (zmysel) rozmiestňovania - vytvoriť súlad medzi profilom pracovného miesta a profilom pracovníka (profil pracovného miesta je prioritný).

 Definícia: rozmiestňovanie je nepretržitý proces zlaďovania počtu a štruktúry pracovných miest s počtom a štruktúrou pracovných síl, teda proces kvalitatívneho, kvantitatívneho, časového a priestorového súladu medzi pracovníkom a pracovným miestom.

 Cieľ: zabezpečiť optimálny výkon pracovníka pri stále sa meniacich podmienkach práce a rešpektujúc i jeho potreby, teda v podstate ide o zabezpečenie produktivity.

 STAFFING - formovanie pracovnej sily pre budúcu potrebu organizácie zo stránky kvantitatívnej (počet) i kvalitatívnej (štruktúra), t. j. formovanie počtu, štruktúry, pracovných schopností a zručností pracovnej sily.

 ROZMIESTŇOVANIE
vo vnútri organizácie (vnútropodniková mobilita)
 požiadavka: každý pracovník má vykonávať takú prácu, na akú má predpoklady,
-  povyšovanie pracovníkov - postup v hierarchii pracovných funkcií; k povýšeniu môže dôjsť na základe priameho rozhodnutia alebo interným konkurzom; povýšenie na základe výkonu, povýšenie podľa služobných rokov
-  transfer pracovníkov - presun pracovníka po horizonte pracovných funkcií; dôvody: objektívne, subjektívne;
-  preradenie na nižšiu funkciu - v hierarchii prác sa postupuje „dole“; dôvody: pracovná funkcia sa prestala vykonávať, nespôsobilosť, zástup, rozhodnutie súdu.

mimo organizáciu (vonkajšia mobilita)
 zo stránky aktívnej - získavanie, výber, prijímanie pracovníka
 zo stránky pasívnej
-  penzionovanie - odchod do dôchodku po dosiahnutí veku; flexibilný, fixný;
-  prepustenie - dohoda, výpoveď, okamžité zrušenie, zrušenie v skúšobnej dobe, ukončenie pracovného pomeru uzavretého na dobu určitú;
-  rezignácia, t.j. výpoveď zo strany pracovníka
- úmrtie.

 FLUKTUÁCIA - zámerný odchod pracovníka z organizácie (zámena, spontánny odchod, "obrat").
 Príčiny: osobné, technické, organizačné, rodinné, finančné, a iné.
 Formy: podľa spôsobu ukončenia pracovného pomeru, frekvencie výskytu, počtu fluktuujúcich pracovníkov, smeru odchodov zamestnancov.
 Meranie fluktuácie na mikroúrovni a na makroúrovni.