ROZMIESTŇOVANIE PRACOVNÍKOV1

ROZMIESTŇOVANIE PRACOVNÍKOV

Cieľom manažmentu ľudských zdrojov (ďalej len „MĽZ“) je zabezpečiť pre organizáciu kvalitné ľudské zdroje, ktoré v súčinnosti so zdrojmi finančnými a materiálnymi sú faktormi plnenia stanovených cieľov, teda zabezpečujú rast a rozvoj. Z tohto dôvodu pod personálnou prácou nemožno rozumieť len získavanie a výber z kandidátov na obsadenie pracovného miesta. Z pracovnej sily sa má stať produktívny a spokojný zamestnanec a organizácia má optimálne využívať jeho kompetentnosť a potenciál. Ide o dôležitú úlohu, pretože do pracovníka organizácia investuje od prvého dňa a samozrejme je to dôležité i pre samotného človeka.
Rozmiestňovanie pracovníkov je personálnou funkciou (činnosťou), ktorou sa organizácia snaží o praktickú realizáciu personálnej práce. Poslaním (zmyslom) tejto aktivity je dať správneho človeka na správne miesto, optimálne využiť jeho pracovný potenciál, formovať tímy a rešpektovať pritom potrebu kvalifikačného a sociálneho rozvoja jedinca a profil pracovného miesta.
Z toho vyplýva, že pri rozmiestňovaní pracovníkov ide o vytvorenie súladu medzi profilom pracovného miesta a profilom pracovníka, pričom profil pracovného miesta je prioritný, teda ide o snahu organizácie „nájsť“ najvhodnejšieho pracovníka na obsadenie pracovného miesta. V tomto kontexte je potrebné pripomenúť, že organizácia má tiež vytvárať podmienky na rozvoj pracovníkov a tým im umožniť pracovný postup.

Definícia
Rozmiestňovanie pracovníkov je nepretržitý proces zlaďovania počtu a štruktúry pracovných miest s počtom a štruktúrou pracovných síl, teda je to proces kvalitatívneho, kvantitatívneho, časového a priestorového súladu medzi pracovníkom a pracovným miestom.

Cieľom rozmiestňovania pracovníkov je zabezpečiť optimálny výkon pracovníka pri stále sa meniacich podmienkach, v ktorých organizácia funguje (mení sa technológia, požiadavky trhu, konkurencia, zdroje, požiadavky na pracovníka, ale aj jeho schopnosti - spôsobilosť) a v konečnom dôsledku ide o zabezpečenie produktivity.

Rozmiestňovanie – ako spájanie pracovníka s pracovným miestom je súčasťou činnosti, ktorú poznáme pod termínom STAFFING – ide o formovanie podnikovej pracovnej sily zo stránky kvantitatívnej i kvalitatívnej.
Pod kvantitatívnou stránkou sa rozumie mobilita pracovníkov mimopodniková a mobilita vnútropodniková, ktorá je výsledkom bilancovania vstupov a výstupov pracovníkov, tzn. ide o počet pracovníkov. Pod kvalitatívnou stránkou formovania podnikovej pracovnej sily sa rozumie formovanie kvalifikačnej štruktúry pracovníkov z organizácieu odchádzajúcich a do organizácieu prichádzajúcich.
Na základe toho možno staffing definovať ako formovanie počtu, štruktúry a pracovných schopností podnikovej pracovnej sily, riadenie kvantitatívnej a kvalitatívnej stránky jej mobility. Toto riadenie nie je samoúčelné, ale cielené a jeho cieľom je zabezpečenie výkonnosti organizácie nielen v súčasnej dobe (v tomto prípade ide skôr o rozmiestňovanie), ale o zabezpečenie výkonnosti a konkurenčnosti organizácie i pre budúcnosť, tzn. že personálny manažér musí myslieť a konať strategicky a prispôsobovať pracovnú silu budúcej potrebe požiadaviek pracovného miesta.

Rozmiestňovanie sa môže uskutočňovať vo vnútri organizácie, tzn. ide o vnútropodnikovú mobilitu, ale môže ísť aj to mimopodnikovú, resp. vonkajšiu mobilitu.