PRÍNOSY PIS

PRÍNOSY PIS, resp.
MOŽNOSTI PROJEKTOV E-PERSONALISTIKY v praxi podnikov, ak PIS nie je poňatý len ako technologická záležitosť.

E-personalistika je aplikáciou internetových technológií, ktorá umožňuje, aby sa k informáciám o ľuďoch dostalo čo najviac konzumentov – v súlade so zákonom o ochrane osobných údajov.
Znamená to, že k info sa okrem Útvaru MĽZ dostávajú aj manažéri a tiež zamestnanci. Týmto sú dostupné info, ktoré o nich uchováva zamestnávateľ. Vybrané údaje môžu sami aktualizovať.

Elektronické výkazníctvo (e-reporting)
Časy, kedy sa k manažérom dostávali už spracované zostavy, resp. štatistické výkazy a nepožadovala sa spätná väzba, sú preč.
Info sú užívateľom dostupné kdekoľvek a kedykoľvek. Internet umožňuje, aby sa odbúrala závislosť na pracovnej dobe Útvaru MĽZ a závislosť na časových možnostiach jeho pracovníkov. Tento spôsob umožňuje, aby si každý, kto má právo na určité informácie, aby si ich mohol aj nejakým individuálnym spôsobom spracovať.

Elektronická dochádzka (e-attendance)
Dopyt po e-dochádzke stúpa. Nárast je zaznamenaný z dôvodu náročnosti legislatívy a tiež kvôli silnejúcemu tlaku na efektívne využívanie pracovnej doby a ľudského potenciálu.
E-dochádzka sa využíva nielen na zaznamenanie prítomnosti a neprítomnosti pracovníkov. ALE zamestnanci si e-dochádzku prezerajú, ale môžu jej obsah tiež dopĺňať o údaje, ktorými vykazujú prácu.
E-dochádzka je týmto nástrojom riadenia výkonu.

Elektronický nábor (e-recruitment)
Ide o umiestnenie ponuky voľných pracovných miest na internet. Začiatočné nevýhody (zúžená oblasť uchádzačov na odborníkov info technológií) odbúral čas.
Tento spôsob získavania pracovníkov racionalizuje administratívu + líniovým manažérom dáva možnosť aktívnej spolupráce a monitoringu celého procesu, čím v podstate zvyšuje ich spoluzodpovednosť za výsledok získavania.

Elektronické vzdelávanie (e-learning)
Ide o vyhľadávanú metódu vzdelávania napriek:
- rôznym technologickým a implementačným ťažkostiam,
- nesplneným očakávaniam realizátorov, ktorí očakávali, že sa o túto formu bude zaujímať viac ľudí.

Elektronické zamestnanecké výhody (e-benefits)
Zatiaľ nejde o príliš rozšírenú aplikáciu, pretože ešte mnoho zamestnávateľov ponúka výhody plošne. Úspešne sa ale presadzuje tzv. kafeteria systém. E-personalistika v tomto zmysle znižuje administratívnu náročnosť.
Každý zamestnanec – bez zbytočných prieťahov – chce vidieť svoju bilanciu výhod a rozhodnúť sa o ich ďalšom čerpaní vo chvíli, keď je to pre zamestnanca aktuálne. Chce si teda objednávať výhody po celý rok – práve toto umožňuje táto aplikácia.

Elektronické hodnotenie (e-assessment)
Táto aplikácia je najcitlivejšou a najobtiažnejšou. Problémom je akceptácia e-hodnotenia líniovými manažérmi a zamestnancami.
Výhodou je, že bohatý informačný kapitál získaný o pracovníkovi počas niekoľkých rokov možno bez problémov spracovať na PC, ale s veľkými problémami (až nemožné) ručne. Tzn. skvalitnené riadenie a znížená administratívna náročnosť.