Pracovný postup

2 Pracovný postup

Rozhodovanie o pracovnom postupe sa zameriava na to, ako sa má práca vykonávať z hľadiska technologického a pracovného postupu.
Ide teda o špecifikáciu vhodného postupu a spôsobu vykonávania konkrétnych úloh z hľadiska podania presných a jasným pracovných inštrukcií.
Rozhodovanie sa uskutočňuje prostredníctvom rôznych postupv, najčastejšie sa používajú postupové diagramy, vývojové diagramy, pohybové štúdie, časové štúdie a náhodné pozorovanie.


5.2.3 Pracovné prostredie

Rozhodovanie o pracovnom prostredí v súvislosti s tvorbou pracovného miesta, je rozhodovaním o umiestnení pracoviska a o charakteristikách podmienok práce konkrétneho pracovného miesta.
Pracovné prostredie je súhrn všetkých materiálnych a sociálne psychologických podmienok pracovnej činnosti. Ovplyvňuje pracovníka pri výkone práce, ovplyvňuje jeho vzťah k práci a k zamestnávateľovi.

V procese tvorby pracovného miesta je potrebné sa zamerať na:
a) priestorové riešenie pracoviska,
b) fyzikálne podmienky práce,
c) sociálno-psychologické podmienky práce.


a) Priestorové riešenie pracoviska tvorí pracovná poloha, zorné podmienky, pracovná plocha, pohybový priestor a prístup na pracovisko.

 Pracovná poloha – má byť vhodná a má dochádzať ku kompenzácii jednostrannej záťaže striedaním polohy pri výkone práce pracovníkom.

 Zorné podmienky pre prácu majú byť v závislosti na zrakovej náročnosti práce.

 Pracovná plocha má byť prispôsobená postave pracovníka. Vhodná je variabilne nastaviteľná výška a sklon pracovnej plochy a sedadla.
Pracovné roviny pracovníkov pri práci v sede u mužov sú 220 – 310 mm, u žien 210 – 300 mm nad sedadlom. Predpokladaná výška sedadla od podlahy je v rozmedzí 350 – 450 mm. Optimálna poloha je taká, keď dolné končatiny sú opreté o podlahu a kolená zovierajú pravý uhol.
Povrch sedadla a chrbtové operadlo musí zodpovedať charakteru práce. Zásadne platí, že povrch sedadla má byť ľahko umývateľný a vyrobený z takého materiálu, ktorý „dýcha“. „Nedýchavý“ materiál spôsobuje nadmerné potenie alebo príliš chladí.

 Pohybový priestor pre prácu rúk (manipulačný priestor) a pre prácu nôh (pedipulačný priestor) determinuje umiestnenie jednotlivých prvkov vybavenia pracoviska. Rozmiestnenie týchto prvkov by malo byť stabilné, aby sa vytvoril návyk a malo by zabezpečovať vykonávanie vhodných (pohodlných) pohybov. Prvky vybavenia pracoviska by mali byť rozmiestnené tak, aby mohli byť zrakovo kontrolovateľné. Pracovníci si nesmú vzájomne prekážať a nesmú sa rušiť.
Umiestnenie pracovného miesta má byť také, aby pohybový priestor a vynakladaná sila boli optimálne. Zamestnanec má vykonávať končatinami prirodzené pohyby, nemal by zaujímať nevhodné fyziologické polohy, pretože to môže ohroziť jeho zdravie. Nevhodná je poloha, ktorá spôsobuje nedokrvenie dolných končatín.

 Prístup na pracovisko má byť pohodlný a bez prekážok.

 Osobitnú pozornosť si vyžaduje práca, ktorú pracovník vykonáva prostredníctvom počítača. V súčasnosti ide už o bežné pracovisko. I v tomto prípade platí, že zamestnávateľ má dodržiavať zásady BOZP:
- Na obrazovke monitora sa nesmú vyskytovať závady, napr. plávanie obrazu, kmitanie, poskakovanie znakov, riadkov, striedanie jasu a pod.
- Jas a kontrast medzi znakmi a pozadím na obrazovke musia byť ľahko regulovateľné vzhľadom k podmienkam. Jas obrazovky nesmie byť menší než 35 cd/m2.
- Musí existovať možnosť obrazovku posúvať, natáčať a nakláňať podľa potreby. Má byť umiestnená tak, aby neodrážala reflexy svetiel. Vzdialenosť obrazovky od očí nesmie byť menšia ako 400 mm.
- Klávesnica má byť oddelená od obrazovky a má existovať možnosť s ňou manipulovať. Symboly na klávesnici majú byť čitateľné. Pri používaní klávesnice má byť zápästie opreté.
- Povrch stola a ďalšie zariadenia majú byť matné.
- Pracovisko má byť usporiadané tak, aby pohyb očí a hlavy bol obmedzený na minimum.