Podstata a zmysel manažmentu

1. Podstata a zmysel manažmentu
V literatúre nachádzame mnoho definícií manažmentu. Jedna z významných definícií uvádza manažment ako proces tvorby a udržovania pracovného prostredia, v ktorom jednotlivci pracujú spoločne v skupinách a účinne dosahujú vybrané ciele. Poukazuje na vnútorný obsah výkonu funkcií.
Manažment je teória a prax riadenia vo vyspelých krajinách fungujúcich na princípoch trhového hospodárstva, systém teoretických poznatkov a praktických skúsenosti uplatňovaných vo vedení organizácií a firiem.
2. Vývinový proces manažmentu
Vďaka spoločenským podmienkam rozvoja veľkovýroby bol manažment ako spoločenský fenomén sformovaný v USA.. Potenciálne zdroje jeho vzniku a rozvoja však existovali aj v iných krajinách trhovej ekonomiky, najmä v Európe.
Za hlavne vývojové koncepcie teoretických poznatkov a aplikácií považuje väčšina autorov tieto skupiny:
a) tradičná, klasická teória manažmentu
b) behavioristická teória (neoklasická, resp teória ľudských vzťahov)
c) moderné teórie manažmentu
d) pragmatický prístup k manažmentu
Tradičná tória manažmentu
Zakladá sa na početných zdrojoch a príspevkoch, hlavne tzv. administratívneho manažmentu, t.j. byrokratického modelu správy, mikroekonomiky, organizácie a verejnej administrácie. Za hlavné smery klasickej teórie manažmentu sa považujú tri smery:
1. vedecký manažment - tzv. taylorizmus (F.W. Taylor)
2. procesnoempirický smer- základom je teória administratívneho manažmentu (Henri Taylor, H. Gulick)
3. byrokratický model manažmentu - základ v záujme o správu ekonomickej a politickej štruktúry spoločnosti s cieľom vypracovať základy „ideálneho typu“ (Hugo Munsturberg)
Behavioristická teória
Experimentácia učencov a praktikov o priemyslovej psychológii a sociálnej teórii so zámerom prispieť k rozvoju vedeckého manažmentu. (Hugo Munsturberg)