PETER JILEMNICKÝ

PETER JILEMNICKÝ (1901 CZ )
- od tradičného realizmu s lyrickým odtieňom k socialistickému realizmu
- koncentračný tábor
Kronika - povstalci v Čiernom Balogu
- poznačený ideológiou - vyhovujúce vtedajšej kritike

JOSEPH HELLER
Hlava XXII
- letecká základňa USA pre nálety na ITA - ostrov Pianosa v Stredozemnom mori
- kpt. Yossarian - nechce zomrieť nezmyselnou smrťou. Búri sa proti vojenským nariadeniam. Uvedomuje si svoje bezvýchodiskové postavenie v tupej vojenskej mašinérii, keď sa neprihliada na ľudí, ale iba na plnenie príkazov. Nakoniec dezertuje do Švédska
- 42 kapitol - podľa postáv
Bombardovali sme New Haven, Niečo sa stalo
NORMAN MAILER
naturalistický román Nahí a mŕtvi
- 4 časti (Vlna, Hlina a tvar, Rastlina a prízrak, Brázda) prerušované retrospektívami, ktoré sa týkajú jednotl. postáv.
- dej tesne pred koncom 2. vojny na tichomorskom ostrove Anopopei - boje medzi JAP a USA (prieskumný oddiel serž. Crofta. Generál ho posiela do jap. tyla. Ako veliteľa im pridelí por. Herna. Po vylodení na druhej časti ostrova sa prieskumníci usilujú preniknúť k Japoncom. Jeden vojak je v boji s Japoncami zranený a časť skupiny sa s ním vracia späť. V prestrelke je zastrelený Hern. Ostatní sa pokúšajú prejsť horský vrchol a splniť rozkaz. Vyčerpaných vojakov napadnú roje sršňov, proti ktorým sa už nedokážu brániť. Do tábora sa vracajú polomŕtvi a vtedy sa dozvedia, že ich útrapy boli zbytočné, lebo vojenské operácie sa pre vyčerpanosť jap. jednotiek medzitým skončili. Oficiálne spravodajstvo však hlási: „čistenie ostrova pokračuje“.
- ľudia v hraničnej situácii, bezmocní, ale predsa si zachovávajú ľudskosť
MICHAIL ŠOLOCHOV
- vojak a vojnový korešpondent, 1965 Nobelova cena za celoživotné dielov
novela Osud človeka
- život prostého človeka Andreja Sokolova, autor sa s ním stretol, vyrozprával mu svoj tragický život spôsobený vpádom fašizmu.
- V čase hosp. krízy mu hladom zomreli rodičia i súrodenci. Pred vojnou sa šťastne oženil. Keď odchádzal na front, doma zostala jeho žena Irina a 3 deti. Vo vojne sa dostal do nemeckého zajatia. Bol však veľmi smelý a hrdí, čo vyvolalo obdiv i u Nemcov a zachránilo ho pred smrťou. (Nemci chcú, aby sa napil na ich víťazstvo, on sa napije na svoju smrť.) Po 2 rokoch sa mu podarilo ujsť aj s cennými dokumentmi. Za odmenu dostal dovolenku. Prišiel domov, a tu sa dozvedel, že žena i deti zahynuli pri bombardovaní. Neskôr ho zranila správa, že syn zahynul hrdinskou smrťou tesne pred koncom vojny.
- Po vojne sa náhodou stretol so sirotou Vaňkom a rozhodol sa, že odteraz bude žiť pre neho. Vaňka je symbolom znovunájdeného zmyslu života a symbolom novej generácie, ktorá bude budovať spoločnosť. („Ja som Tvoj ocko a celú vojnu ťa hľadám“)
- oslava skutočného hrdinstva jednoduchých ľudí, ktorí i v najťažších chvíľach zostávajú čestní
„Dvaja osirelí ľudia, dve zrnká piesku, čo do cudzích krajov zavial vojnový uragán nevídanej sily... Čo ich čaká? Chcel by som si myslieť, že tento ruský človek, nezdolne silný človek vydrží, a pod otcovskou rukou vyrastie ďalší, ktorý dospeje a všetko pretrpí, všetko na svojej ceste prekoná, ak ho zavolá vlasť.“
ERICH MARIA REMARQUE
Čas žitia, čas umierania
- 2. vojna - kontrast lásky a vojny
- vojak Gréber sa vracia na dovolenku domov. Namiesto domu nájde len jamu, po rodičoch nit ani stopy. Stratil svoju istotu. Túla sa po meste a stretne svoju spolužiačku Alžbetu. Zaľúbia sa do seba a zoberú sa. Alžbetin otec umrel v koncentráku. Gréber sa musí vrátiť na vojnu. Rozlúčka je trpká, ale teší sa, že sa vojna čoskoro skončí a on sa vráti k Alžbete. Zamýšľa sa nad vojnou, jej nezmyselnosťou. Púšťa na slobodu ruských zajatcov, ale tí si myslia, že je to pasca a jeden z nich ho zastrelí. (čas žitia - len 2 týždne dovolenky)
VÝPISKY