Osvietenské myslenie a jeho obraz v slovenskej klasicistickej literatúre, idea slovanskej vzájomnost

Charakterizujte idey osvietenstva ako podnet k narúšaniu feudálnych vzťahov, rozvoja národného cítenia v literatúre; Herderova idea slovanstva a podmienky jeho vzniku - národnostný útlak, porovnanie snáh Kollára a Hollého



Osvietenstvo

Je to protifeudálne myslenie na sklonku 17. a začiatku 18. storočia. Na čele francúzskych osvietencov stál Francois M. A. Voltaire. Spočiatku propagoval osvietenskú monarchiu neskôr sa prikláňal k republikánskej forme štátu. Bol vášnivým nepriateľom cirkvi a pokladal ju za úhlavného nepriateľa pokroku.

Slovenská klasicistická literatúra (1780 - 1830)

Klasicizmus a osvietenstvo majú svoje osobitosti v slovenskej literatúre vyvolané slabou ekonomickou a kultúrnou rozvinutosťou Uhorska, v rámci ktorého sa formoval slovenský národ. V slovenskej literatúre tu ide o počiatky národného obrodenia.



Spoločenské a hospodárske pomery:

- zavádzaním manufaktúr sa feudálne výrobné vzťahy menili na

kapitalistické

- Jozef II - hospodárske reformy - 1781 zrušenie nevoľníctva

- tolerančný patent - koniec prenasledovania katolíkov

Zjednocovanie Slovákov v novodobý národ sa dielo vo veľmi akých podmienkach. šľachta zapredala svoj slovenský pôvod a bohaté meštiactvo sme nemali. Jedinými uvedomelými živiteľmi slovenského národného hnutia boli vzdelanci - inteligencia (kňazi a učitelia). Zamerali sa na hospodárske, kultúrne a národné povznesenie ľudu. Ľudovýchovná a národnovýchovná činnosť. Katolícky vzdelanci - spolok Slovenské učené tovaristvo. (Trnava 1792) Nazývame ich národný buditelia a obdobie v ktorom pôsobili - Obdobie národného obrodenia.



Vznik idey slovanskej vzájomnosti

Po skončení napoleonských vojen sa spomalil rozvoj kapitalizmu v Uhorsku. Nastúpila vláda tuhého centralizmu a absolutizmu predstavovaného ministrom vnútra Metternichom. /Úradnou rečou na Slovensku bola maďarčina. Proti stupňujúcemu sa národnému útlaku Kollár, Hollý a Šafárik rozvinuli Myšlienku slovanskej vzájomnosti - to znamená oporu hľadali u ostatných slovanských národov (najmä u Rusov) a v slávnej minulosti Slovákov a Slovanov. Pri rozpracovaní myšlienky slovanskej vzájomnosti sa Kollár opieral o diela nemeckého filozofa Herdera, ktorý hovoril, e predpoklad na uskutočnenie humanity majú Slovania. Myšlienku slovanskej vzájomnosti Kollár osvetlil

v spise: O literární vzájemnosti mezi kmeny a nářečími slávskými. Z diela vidno, že mu ide najmä o vytvorenie iných kultúrnych vzťahov medzi jednotlivými slovanmi.



Ján Kollár(1793 - 1852)

Narodil sa v Mochovciach, v štúdiách pokračoval v Bratislave a v Jene. Tuspoznal nacionalistické a šovinistické zmýšľanie nemeckej mládeže a uvedomoval si jeho nebezpečenstvo pre slovanské národy. Na štúdiách v Nemecku sa dostal na miesta slovenského osídlenia, ktoré pripomínali u len názvy riek, vrchov a nápisy na hroboch. Obidve okolnosti vplývali na mladého

básnika, ktorý si uvedomoval potrebu zjednotiť porobené slovanské národy pod vedením mocného Ruska.



TVORBA: Literárnu tvorbu začal:

# zbierka Básně - spojenie ľúbostných motívov s vlasteneckými

= báseň Vlastenec odmieta plané vlastenectvo, vyčíta utláčaným, e sa nebúria. Ľúbostná vlastenecká lyrika tejto prvej zbierky sa stala myšlienkovým a kompozičným jadrom širokej lyricko - epickej:

# skladba Slávy dcéra skladba obsahuje 600 sonetov a klasický Předspěv.

Předspěv: podáva v básnickej skratke hlavné motívy spevov: žiaľ nad Slovanským utrpením v minulosti a povzbudivý optimizmus do lepšej a svetlejšej budúcnosti.

(M) Aj zde leží ta, před...

Básnik nad ponemčenými slovanskými kmeňmi v minulosti, keď násilie zvíťazilo nad ľudskosťou. Záchranu videl vo veľkom Ruskom národe, v mene slovanstva žiada pre všetkých vtedajších ujarmených a hanobených Slovanov najväčšiu hodnotu a podmienku života - slobodu:

(M) Sám svobody kdo hoden, svobodu zná vážit každou

ten, kdo do pout jímá otroky, sám je otrok.

Předspěv je napísaný ???

Básnická skladba Slávy dcera je zložená z 5 spevov:

1. Zála 2. Labe, Rén, Vltava 3. Dunaj 4. Lethe 5. Acheron

Dej skladby je veľmi jednoduchý - cestou po rozličných slovanských krajoch (názvy spevov) si autor utvoril priestor pre vyspievanie svojich náhľadov na slovanskú minulosť, prítomnosť a budúcnosť. Jednou zo základných zložiek diela je Kollárova láska k milej. Nikto pred ním v našej literatúre nevyjadril tak pravdivo, odduševnene a poeticky lásku. Druhou, veľmi účinnou zložkou je odduševnené a mnohostranné vlastenectvo. Príčiny biedy v minulosti a prítomnosti Kollár vidí v nesvornosti Slovanov. Vyzýva k jednote, Kollárovo vlastenectvo však nemá nič spoločného so šovinizmom a nenávisťou k iným národom.



Vlastenectvo sa u Kollára spája s prácou pre národ.

(M) Pracuj každý s chuťí uslovnou

na národu roli dedičné



Kollár predpovedá slávnu budúcnosť Slovanov vo veršoch:

(M) Čo z nás Slá?u bude o sto roku?...



1. spev Zála Básnik prirovnáva lásku k vlasti k láske k Míne (dcéra bohyne Slávy). Nevie sa rozhodnú, či dá lásku tam alebo tam. Nakoniec sa rozhodol, e svoje srdce rozdelí na dvoje a rovnaký diel lásky dáva vlasti a rovnaký diel Míne. Chce zjednotiť lásku k žene a k vlasti.

2. spev Labe, Rén, Vltava Píše o pojme vlas, e je to všetko čo má pre svoju tvorbu. Píše, že si ju nemôže predstaviť, ale môže ju len cítiť.

3. spev Dunaj Perspektíva Slovanov v jednote. Prirovnáva ich k láske holubou, e tak radi by sa mali ma aj Slovania. Taktiež rozmýšľa, čo by sa stalo, keby sa Slovania nezjednotili.

4. spev Lethe Vyzvihuje významných mužov Slovanov, ktorí sa zaslúžili o rozvoj Slovanstva.

5. spev Acheron Varuje ľudí, že keď si vyberú najjednoduchšiu cestu, tak sa dostanú do pekla, kto ťažšiu tak do neba.

Význam: Kollárovo dielo podnetne zaúčinkovalo na celé Slovanstvo, najmä na najmenšie a najutláčanejšie Slovanské národy, predovšetkým Slovákov a Čechov. Svojim vlasteneckým zápalom pomáhal Kollár Slovákom V najťachších časoch a jeho dielo sa stalo oporou v najťachších chvíľach náho národného života. Na hrobe má Kollár

napísané: Slávme slávne slávu slávou slávnych.



Ján Hollý (1785 - 1849)

Vo svojom literárnom diele opísal obraz hrdinskosti Slovanov a na konkrétnych obrazoch z histórie rozvinul národnobuditeľskú ideu Slovanstva.

Pochádzal z roľníckej rodiny, pôsobil ako farár na slovenskom vidieku. Najdlhšie (30 rokov) pôsobil v Maduniciach, kde vznikla podstatná čas jeho literárneho diela. Písaval v hájiku Meláč pod starým dubom kde Hollý skúšal a rozvíjal svoj básnický talent na prekladoch z antickej literatúry. Pod názvom Rozličné básne vydal preklady antických spisovateľov (najmä Horatia Vergilia Ovidia).

Hollý napísal tri veľké eposy:

# eposy Metodiáda, Sláv, Svatopluk

# zbierka básní Selanky Autor tu predstavil bezprostrednosť slovenského ľudového života. Ospieval v nich slovenskú prírodu v najkrajších obdobiach roka - na jar a v lete a dedinského človeka pri tvorivej práci.

# epos Svatopluk Dejovou osnovou tohoto eposu v 12 spevoch je postupná Svatoplukova cesta k víťazstvu nad Nemcami. Osudy Svatopluka poskytli básnikovi námet na rozvinutie obrazu veľkého boja za slobodu Slovákov a samostatnosť ich kráľovstva. Hlavný konflikt eposu je v zrážke slovenských a nemeckých vojsk.

Vplyv antiky sa prejavil v kompozícii eposu:

1. čas Propozícia - naznačenie deja, cieľ, ktorý spisovateľ mal pri

písaní eposov.

2. čas Invokácia - vzývanie múzy, ktorá sa volá ???, aby mu pomohla

napísať tento epos.

3. čas Dedikácia - venovanie, tento epos autor venoval jeho učiteľovi -

Jurajovi Pálkovičovi.

4. čas - samotný dej - túto čas rozvíjajú dve dejové línie:

I. línia - hovorí o nepokojoch na hrade Karocmana, ktorý išiel za Svatoplukom, aby išiel proti Veľkej Morave.

II. línia - V nej sa autor zaoberal samotným bojom, zjednotenie ľudu, slovanov a nakoniec ich víťazstvo - Svatopluk sa stal akýmsi národným hrdinom - hrdinský epos. V diela sa strieda hexameter (ľesmetrický ver) a pentameter (pametrický ver).



Hollého dielom vyvrcholil slovenský klasicizmus. Umeleckým spracovaním tém z minulosti podnietil Hollý záujem o národné dejiny. V Selankách uviedol do literatúry v zidealizovanej podobe jednoduchého človeka.

Bol najtalentovanejší básnik píšúci v bernolákovčine.