Obraz prvej svetovej vojny v tvorbe svetovej literatúry.

Erich Maria Remarque (1898 - 1970)

- vl. menom Erich Paul Kramer

- ako osemnásťročný spolu so spolužiakmi z gymnázia odchádza na vojnu

- bol učiteľom, žurnalistom, ale nakoniec zostal pri písaní

- po úspechu svojho prvého románu (Na západe nič nového) sa presídlil do Švajčiarska (1933) ;V Nemecku zatiaľ jeho knihy verejne pálili a odňali mu nemecké štátne občianstvo

- 1933 do New Yorku, kde získal o niekoľko rokov americké štátne občianstvo; Po II. svetovej vojne žil v USA a vo Švajčiarsku, kde nakoniec zomrel.

# román Na západe nič nového (Na západnom fronte kľud)

Hlavná postava: Paul Bäumer

Myšlienka: Úvahy o nezmysle a príčinách vojny, ktorá priniesla smrť a utrpenie ľuďom, ktorí ju hneď na začiatku považovali za nešťastie.

Názov je odvodený od novinovej správy,v ktorej sa píše, že na západnom fronte sa nič nedeje, že je tam kľud, zatiaľ čo tam umierajú množstvá vojakov. Hlavným rozprávačom a zároveň hlavnou postavou je mladý Paul Baumer, ktorý sa aj so svojimi spolužiakmi (gymnazistami) sa dostáva na front. Sú to však ešte len deti vsadené priamo do krvavých zákopov. Vládne tu iná hierarchia hodnôt, po čase sa im stáva škola smiešnou. Teraz je dôležité, na koho sa môžu spoľahnúť, kto vie zaobstarať proviant. Autor tu nepateticky, naturalisticky opisuje osudy skupiny nemeckých vojakov na západnom fronte. Dielo sa končí tragicky - smrťou hlavnej postavy.

# román Traja kamaráti

Hlavné postavy: Robert Lokhamp, Otto Köster, Gotfried Lenz

Dej románu nie je priamo situovaný do obdobia prvej svetovej vojny, ale následne za ňu do typickej nemeckej spoločnosti, kde sa pohybujú len obyčajný ľudia.

# román Cesta späť

Koniec prvej svetovej vojny a armáda sa vracia späť do Nemecka. Vojaci - bývalí študenti sa nevedia prispôsobiť novým, zmeneným podmienkam (jeden z nich spácha samovraždu). Vo vojne boli všetci jeden celok - jedna uniforma. V mieri sa odkrývajú ich nedostatky, ale vládne tu ten, kto má vyššie postavenie. Kto je bohatý, zámerne sa vystatuje, dáva pocítiť ostatným svoje prednosti, hoci na vojne v zákopoch bol zbabelcom a držal sa radšej v ústraní. V mieri sú u iné kritériá hodnotenia človeka.

# román Víťazný oblúk

Obdobie pred obsadením Paríža Nemcami. Dej sa odohráva vo Francúzsku kde istý nemecký emigrant - lekár, ktorý síce nemá pracovné povolenie, ale pracuje načierno v Parížskej nemocnici za symbolický plat. Stretol nešťastnú mladú ženu a veľmi sa zblížia. Pomocou nej sa dokázal odpútať od problémov a začal žiť. Nakoniec Nemci obsadzujú Francúzsko a on sa sám odovzdá Nemcom. Žena zomiera.

# román Tiene v raji

Dielo je obrazom nemeckých emigrantov, ktorí za nacizmu hľadali útočište v iných krajinách. Teraz je touto krajinou Amerika. Konkrétne New York, kde hŕstka bezdomovcov zápasí nielen o miesto v živote, ale podaktorí aj o holý život, kde ľudia utekajú najmä pred nacistickým prenasledovaním, ale aj za vidinou raja. O minulosti hlavného hrdinu (Rosa) sa nedozvedáme veľa. Jeho meno nie je pravé a minulosť sa objavuje len v jeho snoch.

Ďalšie diela: Iskra Života, Čas žitia a čas umierania, Čierny obelisk, Noc v Lisabone, Nebo nepozná obľúbencov.



Ernest Hemingway (1889 - 1961)

Synom lekára, nadšeného, športovca a poľovníka, ktorý v synovi vzbudil záujem k prírode, lovu a športu. Po absolvovaní strednej školy sa stal novinárom. Ako reportér pre Kansas City Star pripojil sa 1918 k ambulantnej jednotke American Field Service vo Francúzsku, neskôr a do konca I. svetovej vojny slúžil v Taliansku. Bol zranený, čo malo dostatočnú publicitu, lebo bol prvým Američanom zraneným na talianskom fronte. Od 1920 pracoval pre Toronta Star Weekly, 1921 sa oženil s Hadley Richardsovou, vzápätí ho Toronto Star vysiela ako zahraničného spravodajcu do Paríža. Ako novinár veľa cestoval po Európe a Blízkom východe, odkiaľ písal reportáže z bojov. Vo voľnom čase písal poviedky. Stal sa členom skupiny amerických expatriotov grupujúcich sa okolo Gertrudy Steinovej v Paríži. 1945 návrat do USA, potom žil na Kube (Habana). Bol príslušníkom tzv. Stratenej generácie (Tí, čo sa vrátili z vojny a nedokázali sa už vrátiť do života). V jeho dielach sa stretávajú romantické aj realistické prvky. Podielal sa na formovaní novodobého svetového románu. Jeho dielo sa opiera o autobiografické zážitky a skúsenosti. Hlavné postavy sú vo veľkej miere akoby odliatkom jeho povahových vlastností a jeho filozofického chápania života. Jeho prvé práce čerpajú zo života americkej spoločnosti. Jeho hrdinovia sú mužné typy, ktorí aj v nepriaznivých podmienkach nestrácajú ľudské hodnoty. Sú rozhodní, obetaví, sebavedomí, odhodlaní obetovať sa pre dobro veci.

# najznámejší román Zbohom zbraniam

Hlavné postavy: Frederick Henry

Catherina Barkleyová

Hlavná myšlienka: nesplnená túžba dvoch mladých ľudí, žiť v mieri. Poukazuje na zbytočnú smrť ľudí vo vojne.

Dielo vyšlo približne v rovnakom období ako Na západnom fronte kľud. Je to autorova vlastná skúsenosť zo života sanitnej jednotky na tal. fronte v poslednom roku I. svetovej vojny. Mladý Američan Frederick Henry prichádza do Európy s ideálom spravodlivého boja. Dospieva k presvedčeniu o neľudskosti vojny. Zoznámi sa s mladou ošetrovateľkou Catherina Barkleyovou a keď mu hrozí zatknutie a smrť, spoločne utekajú do Švajčiarska. Tu dochádza k tragickému zvratu rozvíjajúcej sa lásky, keď Catherina pri pôrode zomiera spolu s dieťaťom.

# román Komu zvonia do hrobu - človek je súčasťou ľudstva a keď niekto zomrie akoby zomrel kúsok z každého z nás. Román napísal po porážke Španielskej vojny a vyjadril v ňom protest proti vojne, ktorá ničí individuálne i kolektívne šťastie. Autor sa sústreďuje na amerického dobrovoľníka Roberta Jordana, ktorý dostal za úlohu vyhodiť most do povetria, keď sa začne ofenzíva a prekaziť tým prísun fašistických zásob. Jordan sa dostane do malého partizánskeho oddielu, ktorý mu má pomáha. Úloha je spojená s veľkým rizikom - vznikajú mnohé rozpory. Nakoniec sa to Jordanovy podarí, ale je pri tom zranený a sám odsúdený na smrť kryje ústup svojich spoločníkov. Nenávidí vraždu, ale uvedomuje si,že je to súčasť vojny. Pocit vlastenectva víťazí aj nad láskou k jeho milej - Márii. V románe sú použité Španielske frazeologické prvky, reflexívne úvahy.

# novela Starec a more

Starec Santiago - rybár, ktorý stráca šťastie pri love. Nakoniec chytí veľkú rybu, ale tú mu začínajú obhrýzať žraloky. Stráca harpúnu a nakoniec ju bráni len rukami. Naspäť sa doplaví len s kostrou. Hemingway chcel dokázať, že človek sa nemá vzdávať za žiadnych okolností.

Ďalšie, nevojnové dielo - Zelené pahorky africké - z prostredia africkej prírody





Romain Rolland (1866 - 1944)

- vyštudoval históriu, venoval sa aj hudbe, prednášal hudobnú vedu na Sorbonne a aj sám komponoval

- celá jeho tvorba je preniknutá hudobnými motívmi, v niektorých prípadoch zachovával kompozíciu symfonických skladieb

- bojoval proti fašizmu a stretol sa s množstvom známych osobností; Ako odporca fašizmu odmietol Goetheho cenu za umenie a literatúru, ktorú mu udelila Hitlerova vláda.

- navštívil aj Prahu na pozvanie prezidenta Masaryka

Najznámejšie dielo: novela - Peter a Lucia

Hlavné postavy: Peter, Lucia

Hlavná myšlienka: Obraz čistej lásky ničenej vojnou. Láska je jednou z najúčinnejších zbraní, ktorými sa dá bojovať proti vojne.

Peter bol odvážny a nenávidel vojnu, za čo bol často opovrhovaný svojím vlastným bratom Filipom, ktorý sa aktívne zúčastňoval vojny a Peter iba študoval. Peter bral život taký ako prichádzal a vojnu bral ako koniec svojho života. Keď mu oznámili, že na vojnu musí ísť - prestal sa učiť. Lucia mala len matku - vdovu bez prostriedkov. Mala rada umenie - maľovala, ale brala to ako východisko z núdze - boli z toho peniaze. Po zoznámení začali obidvaja opäť naplno žiť, radi sa rozprávali o budúcom živote, ale obidvaja si uvedomovali, že nebude taký, aký si ho oni vysnívali. Celou novelou ich sprevádza smrť (pri ich zoznámení na stanici zomiera človek, ktorý spadol zo schodov, myšlienky na vojnu, bleskom zasiahnutý fiaker ...). Na záver diela sa dvojica odoberá na Veľký piatok do kostola na omšu, kde zjaví vidina - malé ryšavé dievčatko - symbol smrti. Počas omše spadne bomba aj na kostol a hrdinovia v ňom zomierajú. Autor v diele vychádza zo skutočnej udalosti - reakcia na bombardovanie kostola v Saint Germain počas veľkopiatočných bohoslužieb 20.9.1918, kde zomrelo 165 prevažne detí a žien.

Ďalšie, nevojnové životopisné diela: O Beethovenovi

O Michelangelovi

O Tolstom

1904 -1912 - pracoval na románe Ján Krištof, za ktorý dostal Nobelovu cenu za literatúru - predlohou mu bol Beethoven. Román má veľa autobiografických prvkov - je ťažké ho pochopiť bez detailného poznania autora. Príbeh geniálneho hudobníka z Nemecka žijúceho v Paríži. Má zložitú kompozíciu (vplyv symfonického diela). Jednotiacim motívom románu je rieka Rýn. Symbolika jej mohutného toku a rozvetvenosť kompozičných postupov priviedli kritiku ku pseudonymu názvu: Román - rieka.

# román Dobrý človek ešte žije

Veselé rozprávanie o dobrom človeku Colasovi Breugnonovi. Podobne ako Rolland aj Colas nenávidí neznášanlivosť, pokladá za zdravé, že všetci ľudia myslia rovnako. Myslí si, že je užitočnejší, ako veľkí tohto sveta, lebo si dobre robí svoje remeslo.


---------------------------------------- ----------------------------------------