MILESTONE – CHART

MILESTONE – CHART
Milestone – chart predstavuje Haynesová23 (obr.2), jako graficky vzájomný vzťah krokov, ktoré by sme mali v priebehu určitého projektu urobiť. Potrebný je rozpis jednotlivých krokov a čas na ich uskutočnenie. Z nakresleného má byť dobre čitateľné, akú úlohu máme dokedy urobiť.
Ako príklad použitia Milestone chart môžeme uviesť publikovanie knihy.
Cieľ: Publikovanie knihy.
Začiatok 1. apríla, rozoslanie 31. mája.

Kroky a časový odhad:
1. napísanie návrhu 15 dní 6. korektúry 3 dni
2. napísanie návrhu na stroji 10 dní 7. uskutočnenie zmien 2 dni
3. korektúry 5 dní 8. nakreslenie obrázkov 5 dní
4. nakreslenie obálky 5 dní 9. tlačenie 15 dní
5. sadzba konečnej verzie 10 dní 10. rozoslanie kníh
PERT - diagram (sieťový plán)
PERT26, sieťový diagram, vnáša do plánovacieho procesu dodatočné meradlo diferencovanosti. Jako v predchádzajúcej technike je potrebné zostaviť zoznam jednotlivých činností a určiť pre každý krok potrebný čas. Diagram má tvar krúžkov a vzťahových priamok. Do krúžku sa zaznamená operácia. Nad priamkou je čas potrebný na jej splnenie. Diagram je tiež jednoduchou cestou k prepočtu kritickej cesty (critical path). Cesta sa označuje prerušovanou čiarou.
Z predchádzajúceho príkladu (publikovanie učebnice) môžeme použiť jednotlivé kroky na znázornenie PERT diagramu. Čísla, ktoré sú nad prerušovanými čiarami (obr. 3), získame po dosadení do príslušného vzorca27, kde:

a = optimistický časový odhad
b = pesimistický časový odhad a+4c+b
t =
6

c = najpravdepodobnejší časový odhad
Len dobré plánovanie a dôkladné definovanie cieľov umožňuje nestrácať vo víre každodenných udalostí prehľad. Na základe toho si môžeme určiť priority a následne využívať naše schopnosti na dosahovanie výsledkov. Dôležité je pritom sebaplánovanie, sebaorganizovanie a sebakontrola. Nesmieme zabúdať ani na motiváciu.
Správne vytýčenie cieľa je predpokladom pre úspešný časový manažment. Plány a ciele však nemajú žiaden význam, ak ich nebudeme dodržiavať. Pri určovaní termínov, ako sme uviedli vyššie, by sme mali byť realistickí. Termíny majú pomôcť, a nie vyvolávať stres. V prípade dodržiavania stanoveného termínu si môžeme dopriať odmenu, čo je dobrým motivačným faktorom.
”Ciele sú výzvou pre všetkých účastníkov k ich činom. Na základe nich vieme, kam chceme smerovať a o čo sa snažiť. Ciele sú súčasne ”mierou” na posúdenie výkonnosti pracovníka.”29
Plánovanie prináša so sebou množstvo výhod. Pomáha nám ľahšie a rýchlejšie dosiahnuť pracovné a osobné ciele. Plánovaním šetríme čas na realizáciu skutočne dôležitých úloh. Získavame prehľad o všetkých projektoch a činnostiach, ktoré spadajú do našej kompetencie. Pracujeme v menšom strese a nervozite a dokážeme predvídať viac udalostí v priebehu dňa.
Jeden z princípov plánovania, ktorý dávajú do pozornosti takmer všetci autori zaoberajúci sa časovým manažmentom a riadením času vôbec, a ktorý má naozaj veľký význam, je ”princíp písomnosti”30. Plány, ktoré si nezapisujeme, nie sú prehľadné, môžeme na ne zabudnúť. Ich zapisovaním nemusíme nosiť všetko v hlave. Odbremeňujeme našu pamäť. Písomné záznamy slúžia zároveň ako dokumentácia o vykonaní práce.
Prax potvrdzuje, že čím viac času spotrebujeme na plánovanie, tým menej času potrebujeme na samotné vykonanie činnosti. Plánovanie vedie k úspore času