londyn

Londýn je hlavné mesto Spojeného kráľovstva. To je 9. najväčšie mesto vo svete - jeho populácia je asi 10 000 000 (s predmestiami), ktorého je 1,2 mil Cudzinci. To je celková plocha je viac ako 4 000 kilometrov štvorcových. Londýn leží na rieke Temži v juho-východné Anglicko. Od asi 1800 do druhej svetovej vojny, Londýn bol najväčším mestom na svete.
Do Londýna, sa môžeme dostať rôznymi dopravnými prostriedkami - lietadlá, autobusy (Victoria Coach Station), vlakom, autom alebo loďou. Toto mesto je známe pre svoje červené dvojitý-Deckers
a staromódne čierne taxíky. Pre rýchle dopravy si môžete
ísť na metro. Teraz to prevádzkuje 11 liniek a 418
km dlhá. Je to najstaršia podzemné na svete. Cez
1.000.000 ľudí denne používajú londýnske metro, ale
stále existuje príliš veľa áut na uliciach. Vo vzduchu nie je
jasné, ale je to čistejšie, než to bolo pred 100 rokmi. K dispozícii sú aj 3 letiskách v Londýne-Heathrow, Gatwick a Stanstead. Najdôležitejšie sú Heathrow a Gatwick, Heathrow je najväčšie v Európe.
Londýn je jedným z najväčších prístavov. Rieka Temža preteká mestom a delí ju na dve časti (ľavý a pravý prázdne prázdne), ale centrálna Londýn (bez predmestí) môže byť rozdelená do 4 hlavných oblastí:
Mesto je najstaršia časť. Je to malá oblasť asi 2,5 km2 a len asi 10.000 stálych obyvateľov. Ale vo všedné dni je to veľmi rušné miesto, pretože domov veľký počet bánk, úradov, sídla firiem, svetovo najvyspelejší na burze cenných papierov, na devízovom trhu a ďalšie významné inštitúcie. Tisíce ľudí s bydliskom v iných častiach mesta sú tu pracovať každý deň. Cez víkend City je preplnené turistami pricestuje do historických pamiatok, ako je vidieť Tower of London (začal asi 900 rokmi Viliama Dobyvateľa) a Tower Bridge. Teraz je veža je múzeum zbraní a miesto, kde sú uložené kráľovské klenoty. Ale to bolo tvrz, kráľovské miesto, kráľovskej pokladnice a tiež neslávne známej väznici, kde mnoho slávnych ľudí v histórii angličtiny boli uväznení alebo dal k smrti.Tower je strážený popular Yeoman Warder sa nazýva "Beefeaters". Nosí tradičné čierne a červené uniformy a každú noc vykonávajú obrad Keys (zamykanie veža s účasťou. Táto tradícia siaha až do stredoveku. Ďalší známy budova v meste je St Paul je katedrála slávny jej šepkanie Galéria, ktorá prevádzkuje po celom dome.