Kanada

KANADA
Kanada je po Rusku druhý najväčší štát sveta. Je najsevernejšie ležiacou krajinou. Je to rozľahlá krajina s veľkými nedotknutými územiami, prírodnými krásami ale aj s veľmi vyspelým priemyslom a poľnohospodárstvom. Kanada je federáciou desiatich provincií a troch teritórií.Je parlamentnou demokraciou. Hlavným mestom Kanady je Ottawa. Má tu sídlo parlament, vláda aj Generálny guvernér, ktorý v Kanade zastupuje britskú kráľovnú.
Je oficiálne dvojjazyčným štátom. Francúzština je väčšinovým jazykom v provincii Quebec a je značne rozšírená aj v provincii New Brunswick. Angličtina je väčšinovým jazykom všade inde okrem Nunavutu, kde väčšina obyvateľov hovorí jazykmi pôvodných obyvateľov Inuitov. Znalosť jedného z týchto jazykov je podmienka k udeleniu občianstva žiadateľom z iných krajín.

Poloha:
Severná polovica severoamerického kontinentu s výnimkou Aljašky patrí Kanade, tak ako k nej prislúcha aj veľa veľkých ostrovov. Na východe sa Kanady dotýka Atlantický oceán, na západe Tichý a na severe Severný ľadový oceán. Hranica na severozápade s Aljaškou, južná hranica s USA. Východná hranica leží po Veľkých jazerách. Kontinentálna Kanada tvorí rozsiahli celok, do ktorého na východe hlboko vniká Hudsonov záliv. Medzi ním a Veľkými jazerami sa krajina zužuje a smerom na východ sa rozdeľuje na poloostrov Labrador, Newfoundland, New Brunswick a Nové Škótsko.

Prírodné podmienky:
Takmer polovicu územia Kanady zaberá Kanadský štít, relatívne ploché územie tvorené žulovými horninami. Nazápade krajiny leží vyše 800 km široké pásmo pohorí. Tento západný systém Kordillier sa člení na skalnaté vrchy, Mackenzieho vrchy, Pobrežné pásmo a Pohorie sv. Eliáša. Vo veľkej časti Kanady má podnebie značné teplotné výkyvy, mierne letá a dlhé studené zimy a na ďalekom severe je arktické podnebie.
Smerom na juh prechádza arktická tundra a ostrovy do lesov s roztratenými jazierkami a riekami,v strede do rovín s obrovskými prériami.Na západe sú Skalnaté vrchy, za nimi Pobrežné vrchy, ostrovy a fjordy. Navýchode sa nachádza úrodná nížina.

Hospodárstvo:
Kanada patrí k štátom s najvyššou životnou úrovňou na svete. Má bohaté ložiská zinku, zlata, striebra, železnej rudy, uránu, medi, kobaltu, ropy, zemného plynu. Je jedným z najväčších vývozcov obilnín, pozornosť v poľnohospodárstve sa ďalej venuje ovocinárstvu, chovu hovädzieho dobytka a pestovaniu zemiakov. Prevažuje živočíšna výroba – hovädzí dobytok, ošípané, hydina, ovce. Kanada je aj zásobárňou obilnín. Pestuje sa najmä pšenica, jačmeň a ovos.Rozsiahle ihličnaté lesy tvoria surovinovú základňu pre drevársky priemysel a ťažbu dreva “vo veľkom”. Najzápadnejšia kanadská oblasť, British Columbia, ktorá hraničí s Pacifikom, je známa ako oblasť bohatá na lososy.

História:
Prvé národy, ktoré osídlili americký kontinent, prišli zo Sibíra cez Beringovú úžinu a Aljašku počas poslednej doby ľadovej. Prví Európania boli Vikingovia.V roku 1896 boli v údolí rieky Klondike v Yukone objavené bohaté náleziská zlata a začalo obdobie povestnej zlatej horúčky trvalo do roku 1904 a bolo vyťažené zlato v hodnote vyššej ako 100 mil. dolárov. Kanada sa v roku 1945 stala zakladajúcim členom OSN, roku 1949 stála pri zrode Severoatlantického paktu NATO.

Obyvateľstvo:
Pôvodní obyvatelia Indiáni a Inuiti /Eskimáci/ dnes predstavujú iba 1,5% kanadskej populácie. Rímskych katolíkov 46,5% protestantov 41%. Obyvateľstvo tvoria potomkovia britských a francúzskych kolonistov.

Zaujímavosti:
LESY
Kanada má štyri milióny kilometrov štvorcových lesa a polovica z toho sa používa na ťažbu dreva.Je to nesmierne dôležité odvetvie kanadského hospodárstva.Na západnom pobreží postupne miznú obrovské plochy lesa. Od ťažobných spoločností sa vyžaduje,aby spomalili ničenie a vysádzali viac stromov.
TOTEMY
Pôvodní obyvatelia Britskej Kolumbie na západnom pobreží Kanady vyrezávali zo stromov obrovské totemy – rodové znaky.Niektoré totemy oslavovali mimoriadne udalosti alebo životy náčelníkov.

PRVÁ KRAJINA SO SATELITNOU SIEŤOU
Prvý diaľkový telefónny hovor sa uskutočnil v Kanade v roku 1876. O sto rokov neskôr sa Kanada stala prvou krajinou, kde sa vybudovala satelitná sieť.Satelity poskytujú mnohým vzdialeným obciam životne dôležité spojenie.

VÍŤAZSTVO INUITOV
Inuiti žili na arktickom severe Kanady po celé tisícročia.Presvedčili kanadskú vládu, aby im vrátila správu na rozsiahlym územím ich rodnej krajiny. Nové územie sa nazýva Nunavut. Je domovom pre približne 17 500 Inuitov.

QUÉBEC CITY
Québec City je hlavné mesto provincie Québec. Je to najstaršie mesto v Kanade a zároveň jediné opevnené mesto v Severnej Amerike.Mnohé charakteristické budovy sú v pôvodnom francúzskom štýle.

MAGNETICKÝ SEVERNÝ PÓL
Magnetický severný pól je miesto,kde sa strelka kompasu prestáva vychyľovať.Nachádza sa pri severokanadskom Bathursovom ostrove.

Má 39 NÁRODNÝCH PARKOV najznámejšími sú Jasper, Glaciers, Beaver Creek, Banff, Aiyuttaq…