Hluk

 Hluk – je súbor rušivých a škodlivých zvukov.

Typy hluku:
- obťažujúci – ovplyvňuje vnímanie pracovníka, jeho pozornosť a adaptačné schopnosti,
- rušivý – ktorý pôsobí (okrem vyššie uvedených) na kvalitu myslenia a pamäť,
- škodlivý – značne pôsobí na pracovné stereotypy, autoregulačné osobnostné mechanizmy, ktoré priamo ovplyvňujú výkon.

Pri hluku je významná i hladina akustického tlaku, ktorá je vyjadrená v dB, ako aj frekvenčné zloženie hluku (kmitočet v hertzoch, Hz), teda či ide o ustálený, alebo premenlivý hluk (prerušovaný, impulzívny, neočakávaný).

Rozlišuje sa niekoľko pásiem hluku:
- pásmo do 30 dB – zodpovedá zdravému životnému prostrediu. Patria sem rôzne šumy prenikajúce na pracovisko v súvislosti s počasím, ďalej šum počítačovej techniky atď.,
- v rozpätí od 30 – 65 dB je pásmo relatívneho hluku. Vplyv na výkon je podmienený vlastnosťami hluku a momentálnou psychickou dispozíciou adaptovať sa na hluk,
- od 65 – 95 dB je pásmo absolútneho hluku – má negatívny a škodlivý vplyv na psychiku. Spôsobuje zrýchľovanie únavy nervových buniek, otupenie pozornosti, vnímania a senzomotorickej koordinácie,
- od 95 – do 130 dB – v tomto pásme dochádza k poruchám sluchu a k porušeniu duševných a funkčných reakcií pracovníka,
- nad 130 dB – dochádza k poškodeniu vnútorného ucha s dlhodobými a často nenapraviteľnými následkami, ktoré môžu pracovníka natrvalo vyradiť z pracovného procesu.


Reakcia pracovníka na hluk je značne subjektívna a možno ju identifikovať na základe stanovenia miery únavy sluchového orgánu, ktorá sa prejavuje bolesťami hlavy, zvonením v ušiach, slabosťou, malátnosťou, apatiou, poruchami spánku, citovou labilitou, stresom a neprimeranými reakciami.
Hluk rovnakej hladiny (dB) s vysokým kmitočtom (Hz) je rušivejší, ako hluk s nízkym kmitočtom.


 Farebná úprava pracoviska – má viacero psychologických a ekonomických aspektov. Farby sú nástrojom signalizácie, zlepšujú svetelné podmienky, ovplyvňujú psychickú pripravenosť, náladu ako aj motiváciu k práci – majú estetický účinok.

Pri farebnom riešení interiéru je potrebné rešpektovať: druh práce, tvar, veľkosť a polohu priestoru, tepelné pomery na pracovisku, osvetlenosť, pohlavie (muži dávajú prednosť studeným farbám), vek (mladší dávajú prednosť sýtym teplým farbám) a individualitu pracovníka.

Účinok farieb na organizmus je individuálny, no všeobecne ho možno charakterizovať:
- Farby ovplyvňujú vnímanie priestoru, dĺžky, výšky a vzdialenosti.
Sýte a pestré farby priestor zmenšujú, svetlé a studené farby priestor zväčšujú.
- Farby ovplyvňujú rozlišovanie predmetov (význam v textilnom priemysle, v bankovníctve, v obchode).
- Farby ovplyvňujú pociťovanie tepla a chladu u pracovníkov. Farby sa členia na teplé a studené. Teplé: červená, žltá, oranžová – ide o farby aktívne a dynamické. Studené: zelená, modrá – pôsobia ukľudňujúco na náladu, zrakové vnemy. Ide o farby relaxačné. Ak ide o prácu duševnú, odporúčajú sa studené farby, ak ide o monotónnu prácu, odporúčajú sa odtiene teplých farieb. V miestnostiach orientovaných na juh s nadbytkom svetla – studené farby.
- Farby ovplyvňujú momentálne citové naladenie človeka. Ich využitie v pracovnom procese je obyčajne prísne účelové.
- Symbolické farby – sú farby označujúce podnikovú kultúru, PR, image podniku a ovplyvňujú vzťah pracovníka k podniku.

c) Sociálno-psychologické podmienky práce – súvisia s tým, či človek pracuje v neustálom kontakte s ďalšími pracovníkmi, alebo pracuje izolovane. Pri niektorých prácach nevadí, ak priestor zdieľajú viacerí pracovníci. Pri iných to môže ovplyvniť výkon.
Všeobecne platí, že duševné práce vyžadujú také podmienky, pri ktorých nie je pracovník rušený prítomnosťou ostatných. Pri fyzických prácach to tak nevadí.

Do úvahy je potrebné tiež brať individualitu človeka. Prílišná izolácia pri práci môže vyvolávať psychickú nepohodu. Zohľadňovať je tiež potrebné hľadisko kontroly pracovníka pri práci. Nemožno zabúdať ani na medziľudské vzťahy na pracovisku, ktorých kvalita vytvára spoločenskú atmosféru a priaznivo, resp. nepriaznivo ovplyvňuje náladu pracovníka, jeho pracovné správanie a výkon.