Funkcie manažmentu

. Funkcie manažmentu
Väčšina svetový autorov, ako F. Drucker, W. E. Deming, L. Peter, W. Ouchii a ďalší, sa zhodujú na tom, že manažment sa po obsahovej stránke člení do piatich funkcií a to – plánovanie, organizovanie, personalistika, vedenie a kontrolovanie.
Pre procesy verejnej správy možno modifikáciu obsahu funkcií vykonať do nasledovnej štruktúry manažérskych funkcií:
a) funkcia strategická
b) funkcia organizačná
c) funkcia personálna
d) funkcia vedenia a koordinácie
e) funkcia kontrolná
Strategická funkcia
Zahrňuje vedecký prístup k výberu úloh a cieľov, ako aj spôsobov a postupov ako dosiahnuť a úlohy splniť. Určuje zameranie činnosti a alokáciu zdrojov potrebných na dosiahnutie zamýšľaných zámerov.
Organizačná funkcia
Zahrňuje prístupy a opatrenia na zriadenie účelnej štruktúry vzťahov pre spoluprácu ľudí, procesov a útvarov. Účelnosť znamená, že všetky činnosti a úlohy pre dosiahnutie cieľov sú zabezpečené, pridelené splniť pre ľudí a pre útvary tak, aby zodpovedali zameraniu, materiálnemu a personálnemu vybaveniu organizácie.
Personálna funkcia
Je špecifickou funkciou manažmentu verejnej správy. Je odvodená zo skutočnosti, že človek má v štáte postavenie tvorcu hodnôt i spotrebiteľa, zároveň je rozhodujúcim činiteľom fungovania štátu.
Funkcia vedenia
Musí zabezpečiť motiváciu a koordináciu spolupráce medzi jednotlivými organizačnými časťami verejnej správy, ako aj vo vnútri týchto častí.
Kontrolná funkcia
Zahrňuje meranie a korekciu aktivít organizácie, jej útvarov a osôb.