Energia

Ľudia spotrebujú ohromné množstvo energie. Väčšina jej pochádza z uhlia, ropy, zemného plynu a z jadrového paliva uránu. Všetky tieto zdroje sa však pomaly vyčerpávajú a nemožno ich obnovovať. V súčasnosti vedci experimentujú s obnoviteľnými energetickými zdrojmi. Patria medzi ne Slnko, vietor, vlny a morské vzdúvanie.

Jadrová energia
Z atómov, ktoré sú základnými stavebnými zložkami všetkého, čo sa nachádza vo vesmíre, sa môže uvolniť obrovské množstvo jadrovej energie. Táto energia je zdrojom sálajúceho slnečného tepla i svetla, nesmierneho množstva elektriny v jadrových elektrárňach, ale spôsobuje i smrtonosné výbuchy jadrových zbraní. Jadrová energia je založená na tom, že hmota a energia sú rozličné formy toho istého a že tieto formy sa môžu premieňať jedna na druhú. Pri jadrovej reakcii, ku ktorej dochádza v jadrách atómov, sa malinké množstvo hmoty mení na obrovské množstvo energie. Reakcia prebieha dvoma spôsobmi: jedným je štiepanie, keď sa jadro ťažkého atómu rozpadne na menšie časti, a druhým je proces syntézy, keď sa spoja dve ľahké jadrá. Jadrová elektráreň vyrába elektrický prúd iba na základe štiepnych reakcií, ktorých rýchlosť je riadená.PlynSpaľovanie plynu je rýchly a jednoduchý spôsob, ako získať teplo potrebné na vykurovanie domácností či na varenie.

Vietor
Aj vietor sa využíva na výrobu elektriny. Je to netradičný a nevyčerpateľný zdroj energie. Slúžia na to veterné turbíny, ktoré stačia zásobiť elektrickým prúdom menšie mestečko. Veterné turbíny neznečisťujú ovzdušie, no sú hlučné a zaberajú rozľahlé plochy.

Geotermálna energia
Teplo zvnútra Zeme predstavuje zdroj bezpečnej a čistej energie. V niektorých častiach Zeme, napríklad na Islande či v Taliansku, sa horúce horniny nachádzajú blízko povrchu. Vyhrievajú podzemnú vodu, ktorá často až vrie a premieňa sa na paru. Para a horúca voda sa vrtmi dostáva na povrch a využíva sa na výrobu elektriny a vykurovanie budov.

Slnečná energia
Slnečná energia nám dokáže poskytnúť všetko, čo od energie požadujeme, a to často veľmi jednoducho a bez rizika. Množstvo slnečného žiarenia dopadajúce na Zem za jeden rok je až 20 tisíc krát väčšie, ako je celosvetová spotreba energie. Dokonca aj energia dopadajúca na strechu rodinného domu v oblastiach chudobných na slnečné žiarenie (napr. severná Európa) je až 10- krát vyššia ako je jeho spotreba na vykurovanie a prevádzku elektrospotrebičov. Výroba elektriny využívaním slnečnej energie dnes vo svete rýchlo rastie a najdôležitejšiu technológiu tu predstavujú fotovoltaické články. V menšej miere sa tiež uplatňuje proces koncentrácie slnečného žiarenia parabolickými zrkadlami do absorbéru s nasledovnou výrobou pary používanou na pohon generátora. Na rozdiel od parabolických zrkadiel, ktorých praktické uplatnenie sa obmedzuje len ne oblasti veľmi bohaté na slnečné žiarenie, využitie fotovoltaických článkov je možné aj v našich podmienkach. Pasívne využitie slnečného žiarenia znamená, že pomocou vhodnej architektúry a umiestnenia budovy môžeme výrazne znížiť spotrebu energie.