Dividendová politika

Dividendová politika
Rozdeľovanie finančných výsledkov
Jedným z najdôležitejších finančných výsledkov podniku, vyjadrujúcich úspešnosť a efektívnosť podnikateľskej činnosti, je zisk (hospodársky výsledok). Z hľadiska financovania potrieb podniku je zisk významnou formou interného financovania.
Dividendová politika akciových spoločností – vykázaný čistý zisk zha účtovné obdobie sa v súlade s legislatívou rozdeľuje takto:
a) prídely fondom (rezervný a sociálny fond)
b) ostatné použitie zisku
c) nerozdelený zisk
O ďalšom rozdelení zisku rozhoduje valné zhromaždenie a ide najmä o:
Tantiémy sa vyplácajú členom orgánov spoločnosti, tj. členom predstavenstva a členom dozornej rady.
Dividendy predstavujú časť zisku, ktorú podľa rozhodnutia valného zhromaždenia spoločnosť prideľuje vlastníkom spoločnosti.
Nerozdelený zisk je tá časť dosiahnutého finančného výsledku, ktorá zabezpečuje financovanie rozvoja spoločnosti.

Základné druhy a formy dividend
Popri pojeme dividenda na akciu sa používa pojem dividendový výnos , ktorý predstavuje pomer dividendy na akciu k jej trhovej cene. Pomer dividendy na akciu k čistému zisku na akciu vyjadruje dividendový pvýprtný pomer. Pomer čistého zisku na akciu k dividende na akciu sa nazýva pomer krytia. Druhy a formy dividend môžme členiť z rôznych hľadísk:
- druh akcie, na ktorú sa dividenda vypláca
- podoba, v akej sa môže dividenda vyplácať
- časový interval výplat dividend
- pravidelnosť vyplácania dividend
Podľa druhu akcie, na ktorú sa dividenda vypláca, rozlišujeme dividendu na kmeňovú akciu, prioritnú akciu (sú tie akcie, z ktorých pre majiteľa vyplývajú určité prednostné práva pri výplate dividend oproti majiteľom kmeňových akcií) a dividendu na zamestnananeckú akciu (sú osobitným druhom akcií, s ktorým môžu byť spojené určité výhody).
Hotovostná dividenda znižuje hotovostné prostriedky spoločnosti.
Dividendový reinvestičný plán akcionárom umožňuje, aby svoje hotovostné dividendy ponechali v spoločnosti a automaticky ich reinvestovali do nákupu ďalších akcií.
Akciová dividenda – pomocou nej sa do spoločnosti môžu dostať ďalšie akcie, ktoré môžu byť novoemitované alebo emitované v minulosti.
Obligačná dividenda – akcionár ako veriteľ má nárok na výplatu úrokov z obligácie v stanovej výške a intervaloch a výplatu nominálnej hodnoty obligácie v okamihu jej splatnosti.
Majetková dividenda – podstatným znakom je, že dividenda sa vypláca vo forme iného ako hotovostného majetku.
Likvidačná dividenda – vypláca sa akcionárom pri zániku spoločnosti.
Spätný nákup akcií – ak spoločnosť disponuje vysokou hotovosťou a nemá pre ňu vhodné uplatnenie, môže sa rozhodnúť, že túto čiastku použije na výplatu mimoriadnej dividendy alebo na spätný nákup akcií.

Faktory ovplyvňujúce dividendovú politiku
Faktory možno zhrnúť do piatich skupín:
Legislatívne faktory, finančné faktory, objektívne faktory, subjektívne faktory a ostatné faktory.

Legislatívne faktory
Zákony a všeobecne platné právne predpisy, prostredníctvom ktorých štát stanovuje podmienky, ktoré musí spoločnosť rešpektovať pri tvorbe a realizácii svojej dividendovej politiky. Patria k nim zákony a predpisy upravujúce najmä tieto oblasti:
Stanovenie finančných zdrojov – vyymedzenie finančných zdrojov, ktoré možno použiť na výplatu dividend, je diferencované podľa jednotlivých krajín.
Zásady na rozdelenie zisku – z hľadiska rozdelenia zisku legislatíva spravidla stanovuje iba postup úhrad, resp. prídelov zo zisku.
Daňové zákony – dividendy sa u nás zdaňujú podľa zákona o dani z príjmu.
Klasický systém – spočíva na oddelenom zdaňovaní zisku a dividend, tj. zisk spoločnosti sa zdaňuje jednou sadzbou a dividendy sa následne zdaňujú na úrovni akcionára inou sadzbou.
Konduitný sytém – opak klasického, pri ktorom sú obe daňové sadzby vzájomne prepojené.
Odpočtový systém – predstavuje metódu čiastočného prepojenia dane zo zisku a dane z príjmu na úrovni spoločnosti.
Systém delenej sadzby – zisk sa z daňového hľadiska delí na dve časti, zisk určený na reinvestovanie a zisk určený na výplatu dividend.
Imputačný systém – založený na možnosti akcionára odpočítať do určitej výšky od svojej dane z príjmu daň zo zisku spoločnosti.
Systém daňovej úľavy – spočíva na čiastočnom oslobodení dividendových príjmov od dane z príjmu.
Nezákonná dividenda – ak je dividenda vyplatená z nedovolených zdrojov alebo ak sa spoločnosť v dôsledku výplaty dividend stáva platobne neschopnou.
Ochrana práv menšinových akcionárov – podstatou je možnosť obrátiť sa na súd, ak bolo prijaté tzv. absurdné dividendové rozhodnutie.

Finančné faktory
Patrí k nim stav peňažných prostriedkov a fluktuácia budúcich ziskov.
Stav peňažných prostriedkov – spoločnosť môže mať vytvorené zdroje určené na výplatu dividend, ale tomu nemusí vždy zodpovedať výška hotovosti. Druhým problémom môže byť nedostatok peňažných prostriedkov, charakteristický pre rýchlo rastúce a veľmi ziskové spoločnosti.
Fluktuácia budúcich ziskov – čím väčšie je riziko veľkej fluktuácie ziskov, tým väčšia je pravdepodobnosť, že spoločnosť uplatní politiku realtívne nízkeho dividendového podielu.
Objektívne faktory
Životný cyklus spoločnosti – medzi výplatou dividend a jednotlivými fázami vývoja spoločnosti je vždy vzťah.
Veľkosť spoločnosti – v malých spoločnostiach sa pri tvorbe dividendovej politiky viac presadzujú vlastné spotrebiteľské preferencie akcionárov ako vo väčších spoločnostiach.
Inflácia – inflácia znehodnocuje finančné zdroje spoločnosti, platí to predovšetkých o odpisoch.
Informačný obsah dividend – ak sa dividendami predvídajú budúce zisky, potom neprekvapuje, že oznámenie o krátení dividend sa spravidla považuje za zlú správu a zvýšenie dividend z dobrú správu.

Subjektívne faktory
Predstavujú názory a prístupy manažérov a akcionárov spoločnosti na tvorbu dividendovej politiky a investičné a spotrebiteľské preferencie akcionárov.

Ostatné faktory
Flotačné a transakčné náklady – spoločnosť musí zohľadiť aj flotačné (emisné) náklady pri rozhodovaní o dividendovej politike. Transakčné náklady ovplyvňujú investorov a akcionárov.