ANALÝZA PRACOVNÉHO MIESTA

ANALÝZA PRACOVNÉHO MIESTA
Mieru hodnoty manažmentu ľudských zdrojov pre excelentnosť organizáciie zvyšuje, resp. znižuje aj dobre navrhnutá a dobre vykonávaná práca v zmysle designu pracovného miesta a v zmysle držiteľov pracovného miesta.
Analýza pracovného miesta je základnou funkciou personálnej práce, ktorá je realizovaná za účelom designu, resp. redesignu pracovného miesta. Informácie, ktoré možno získať v priebehu analýzy pracovného miesta, majú veľkú šírku využitia. Možno ich využiť napr. pri tvorbe organizačnej štruktúry, pri plánovaní ľudských zdrojov, získavaní, výbere, adaptácii a rozmiestňovaní pracovníkov, pri vzdelávaní a plánovaní kariérnych dráh pracovníkov, pri tvorbe systémov odmeňovania a pod.
Analýza pracovného miesta má byť realizovaná za podpory manažmentu a odborovej organizácie a v spolupráci s líniovými manažérmi. Vykonávajú jú spravidla pracovní analytici, ktorí môžu byť externí, ale aj interní pracovníci organizácie.

Definícia
Analýza pracovného miesta je proces, v priebehu ktorého dochádza k starostlivému skúmaniu práce z hľadiska jej obsahu, pracovného a technologického postupu a z hľadiska prostredia, v ktorom je práca vykonávaná v konkrétnom čase, priestore a za reálnych podmienok. Teda nie, ako by mala práca, tzn. pracovné miesto vyzerať, resp. ako to je v iných organizáciách.

Cieľom analýzy pracovného miesta je zistiť opodstatnenosť existencie pracovného miesta (účel), úlohy, zodpovednosť a právomoc pridelené pracovnému miestu s osobitným zameraním sa na ťažiskové úlohy, spôsob výkonu práce a efektívnosť s tým spojenú, ďalej pracovné podmienky a požiadavky na držiteľa pracovného miesta.
Účelom analýzy pracovného miesta je vytvoriť pravdivý, ucelený a zmysluplný obraz o pracovnom mieste.

Pri analýze pracovného miesta ide o diagnostiku práce a tá je podmienená dynamickými charakteristikami, preto sa k nej nepristupuje ako k statickej veci a nie bez rešpektovania odlišností pracovníkov, ktorí ju vykonávajú. Práca sa mení v závislosti od času a od ostatných podmienok, medzi ktoré patria napr. zmeny výrobného programu, technického vybavenia, organizačnej štruktúry, počtu pracovníkov, podmienok práce a pod.
Kvalita analýzy pracovného miesta je ovplyvnená množstvom a štruktúrou informácií, ktoré v priebehu procesu možno o práci získať. Všeobecnými požiadavkami na informácie sú dostupnosť, hospodárnosť, aktuálnosť, objektívnosť, presnosť a zrozumiteľnosť. Informovanosť umožňuje informačný systém, ktorý by mal zahŕňať detailné informácie o práci a o pracovnom mieste. Zdrojom informácií o práci sú poznatky o organizácii, o vstupných zdrojoch a o výstupných produktoch. Študujú sa napr. zákony, vyhlášky, nariadenia, výročné správy, organizačná štruktúra, syntetická a analytická evidencia, výkazy, rozbory, metodiky a pod. Zdrojom informácií o pracovnom mieste sú napr. pracovné postupy a denníky, štatistiky, technologické postupy, kvalifikačné katalógy, produkty posledne realizovanej analýzy práce a pod. Zdrojom informácií je tiež držiteľ pracovného miesta, nadriadený, spolupracovníci, kolegovia, ktorí sú odberateľmi poloproduktu, zákazníci, ale aj samotný analytik práce v prípade, že je kompetentný prácu vykonávať, atď.


Proces analýzy pracovného miesta sa člení na fázu vstupnú, realizačnú a výstupnú. Pre každú fázu možno vymedziť niekoľko základných krokov:

Vstupná (prípravná) fáza analýzy pracovného miesta:
1. Určiť účel a cieľ analýzy pracovného miesta.
2. Pripraviť plán analýzy pracovného miesta.
3. Získavanie, zhromažďovanie a analýza informácií o práci.
4. Vyškolenie realizátorov analýzy pracovného miesta (napr. anketárov, líniových manažérov a pod.).
5. Rozhodnutie o výbere metód, pričom základnými kritériámi výberu sú účel, na ktorý budú výsledky analýzy využité, efektívnosť pri získavaní informácií (časová, finančná), stupeň odbornosti analytika, dosiahnuteľnosť zdrojov a dostatok času.

Realizačná fáza analýza pracovného miesta:
6. Oboznámenie pracovníkov, držiteľov pracovných miest, o analýze práce (pozn.: nie v prípade, ak bude použitá metóda skrytého pozorovania).
7. Samotná (vlastná) analýza zameraná na zisťovanie informácií o pracovnom mieste a zameraná na zisťovanie efektívnosti vykonávania práce a zameraná na analýzu pracovných podmienok prostredníctvom adekvátnych metód.

Výstupná (hodnotiaca) fáza analýzy pracovného miesta:
8. Vypracovanie popisu práce.
9. Vypracovanie špecifikácie požiadaviek na držiteľa pracovného miesta.
10. Vyhodnotenie procesu na základe ukazovateľov z hľadiska časovej, finančnej a nákladovej náročnosti a z hľadiska splnenia účelu a cieľa.