Zisťovanie hospodárskeho výsledku

7.2 Zisťovanie hospodárskeho výsledku

sa dá robiť:

a) Zo súvahy (väčšinou porovnaním na začiatku a konci účtovného obdobia).

Základné imanie sa môže zmeniť:

1. Ďalšími vkladmi/výbermi vkladov spoločníkov
2. Zvýšenie na základe dosiahnutého hospodárskeho výsledku

Súvaha k 31.12.95=1.1.96

Súvaha k 1.1.95 - stav: A = Majetok; P = Vlastné imanie + cudzie zdroje
Súvaha k 31.12.96 - stav: A = Majetok; P = Vlastné imanie zvýšené o hospodársky výsledok + cudzie

Ak A>P = zisk, ináč strata (ak je znížené).

b) Z výkazu ziskov a strát (porovnanie nákladov a výnosov)

Náklady = spotreba zhmotnenej a živej práce. V účtovníctve = úbytok rôznych druhov hospodárskych prostriedkov v peňažnom vyjadrení, ktoré sa spotrebovávajú v najširšom slova zmysle pri uskutočňovaní podnikových výkonov. K nákladom patria aj pokuty, penále, platené úroky, škody, a i. V účtovníctve sa členia podľa druhov a miesta vzniku. Podľa druhov = mzdové, spotreba, a i.

Výkony sú výsledkom podnikateľskej činnosti, či už vo forme výrobku, služby alebo práce či tovaru. Výkony sa môžu realizovať do vlastného podniku = odovzdané výkony. Ak ich preberajú iné subjekty / tretie osoby - realizácia výkonov. Výkon realizovaný a vyjadrený v peniazoch sa nazýva výnos. Výnosy sa delia na tržby a vnútropodnikové výnosy. Tržba je taký druh výnosu, ktorý je úhradou za realizované výkony. Vnútropodnikový výnos je výnos z odovzdania výkonov medzi útvarmi podniku. V praxi v účtovníctve aj tzv. ostatné výnosy, ako sú napríklad prebytok materiálu, predaj majetku. Príjem je širší pojem ako výnos. Výdaj je širší pojem ako náklad.

Výkaz ziskov a strát - vpravo náklady, vľavo výnosy, prebytok výnosov nad nákladmi je hospodársky výsledok. Zisk/strata sa zachytáva vždy na stranu menšiu (zisk do nákladov, strata do výnosov). Tiež musí byť na konci uzavretý, t.j. výnosy = náklady.

Hospodársky výsledok z výkazu ziskov a strát sa musí rovnať tomu zo súvahy.

8. Účet ako prameň ekonomických informácií

Každý obchodný prípad má vplyv na dve položky. Aby nebolo nutné opisovať celú súvahu, do účtovníctva bol vložené účty, niektoré sa tieto prípady zachytávajú.

Má položky:

Má dať (na ťarchu účtu) Dal (v prospech účtu)
Dátum Text Suma (Sk) Dátum Text Suma (Sk)

8.1 Jednoduchý účtovný zápis

Zásada podvojnosti v tomto prípade znamená, že ten istý prípad a príslušná suma sa vždy uvedie na dvoch súvsťažných účtoch - na jednom na ľavej a na druhom na pravej strane = jednoduchý účtovný zápis.

8.1.1 Začiatočný účet súvahový

Otváracia/zahajovacia súvaha sa robí len raz, dňom zápisu do obchodného registra sa začne podnikanie, preto sa musí začať aj účtovanie, t.j. musia sa otvoriť účty hlavnej knihy = účty aktív a pasív (zo súvahy); na začiatku je do nej vložený začiatočný účet súvahový, čo je zrkadlový obraz súvahy - majetok na pravej a zdroje na ľavej strane. Na začiatku sa zachytia len začiatočné zostatky, napr. účet pokladnica. Začiatočný účet súvahový nie je presný zrkadlový obraz súvahy, lebo treba doň rozpísať globálne položky. Musia byť na každý jeden účet podrobne rozpísané.

Začiatočné zostatky: Aktíva vždy = Má dať, Pasíva vždy = Dal.

8.1.2 Súvahové účty

Účty aktív a pasív = súvahové účty, lebo sú odvodené zo súvahy.

Aktív:

1. Zvýšenie = Má dať (napr. peniaze do pokladnice a pohľadávky)
2. Zníženie = Dal (platby, výdaj, a i.)

?? = Obrat strany Má dať, čo odbudlo

Pasív:

1. Zvýšenie = Dal
2. Zníženie = Má dať

Konečný zostatok = (Začiatočný zostatok) + (Obrat strany Má dať) - (Obrat strany Dal)

8.1.3 Výsledkové účty

Okrem súvahových existujú ešte účty nákladov a výdavkov = účty výsledkové, ktoré ale nemajú začiatočné zostatky, lebo sa neprevádzajú do ďalšieho obdobia (tvar majú rovnaký ako súvahové).

Zvýšenie nákladov sa spravidla účtuje do Má dať, zníženie do Dal, a u výnosov spravidla naopak.

V ich prípade nehovoríme o zostatku, ale o konečnom stave:

1. Na strane Má dať = (Obrat strany Má dať) - (Obrat strany Dal)
2. Na strane Má dať = (Obrat strany Dal) - (Obrat strany Má dať)

8.1.4 Účet ziskov a strát a konečný účet súvahový

Aby bola aj na konci účtovného obdobia dodržaná podvojnosť, do účtovej osnovy boli vložené:

1. Účet ziskov a strát predstavuje hospodársky výsledok (prvý krát vyčíslený); Náklady = Má dať, Výnosy = Dal; prevod konečného stavu zo strany Dal na Má dať pre náklady a pre výnosy naopak
2. Konečný účet súvahový je pre súvahové aktíva a pasíva; má podobu súvahy: Aktíva = Má dať, Pasíva = Dal; po prevode sa zistí hospodársky výsledok

8.2 Zložený účtovný zápis

vzniká, keď účtujeme na troch alebo viacerých súvsťažných účtoch. Často sa vyskytuje u podnikateľov, ktorí sú platiteľmi DPH. Títo musia viesť špeciálny účet, ktorý sa volá “Daň z pridanej hodnoty”. Zachytáva sa na ňom záväzok voči finančnému orgánu - je to účet pasív, čiže na strane dal. Daň, ktorú platí za tovary, si môže odpočítať a zachytáva ju a strane má dať.