Užitočné rady

Ako sa zbaviť nepríjemných pachov?
Pach od cigariet

Najúčinnejším prostriedkom ako sa zbaviť pachu oblečenia po cigaretovom dyme je, že ich dáte na teplý radiátor, a do rána všetok pach zmizne.
Ak máte nafajčené v byte, stačí ak do misky s vodou zriedite ocot a dáte do izby, ocot pachy účinne pohltí..

Smradľavé topánky

Mráz zabíja baktérie, ktoré spôsobujú, že nám topánky páchnu. Preto si ich na noc vložte do mrazáku. Uvidíte, že na druhý deň nebude po pachu ani stopy. Nezabudnite si ich však včas vybrať, aby ste do práce nešli v úplne studených topánkach. A ešte jedno upozornenie, táto rada neplatí pre kožené topánky, koža totiž ľahko popuká..

Pachy v chladničke

Ak sa chcete zbaviť pachov v chladničke, dajte do mištičky, alebo na malý tanierik jedlú sódu, t.j. sódu bikarbónu. Tá pohlcuje všetky neželané pachy v chladničke.
Užitočné maličkosti
PREBYTOČNÝ TUK z mäsového vývaru, polievky alebo omáčky môžeme odstrániť papierovým obrúskom. Rozprestrieme ho na polievku a počkáme, kým nevsiakne tuk. Potom obrúsok vidličkou vyberieme. Postup opakujeme pri mastnejšej polievke.

NA VYMASTENIE plechu alebo panvice dobre poslúži surový očistený a rozkrojený zemiak a vidlička, ktorú do neho zapichneme a tak rovnomerne rozotierame tuk.

ŠKVRNY OD SNEHU na semišových topánkach odstránime, ak na obuv nanesieme mydlovú penu a potom vykefujeme. Mapy od snehu zmiznú.

TOPÁNKY, ktoré farbia nohy a ponožky, vytrieme octom alebo nastriekame lakom na vlasy. Farba výstielky sa prestane uvoľňovať a topánky nás nebudú strápňovať pri neočakávanom vyzutí.
Užitočné maličkosti na pekný riad
· Pri umývaní riadu nemáme niekedy dosť trpezlivosti na to, aby sme odstránili z pohárov rúž, zo šálok usadeniny od čaju, pripečené zvyšky jedál, sivý povlak z tanierov. Poradíme vám, ako na to.
· Stopy rúžu zo skla ľahko umyjeme, ak ho predtým potrieme štipkou soli. Vzácny porcelán by mohla soľ poškodiť, preto použijeme ocot.
· Čajové usadeniny najmä v kanvici ľahko vyčistíme, ak využijeme zvyšky nejakého ovocného nápoja, ktorý nechajú na dne naše deti. Namiesto do odpadu ho vlejeme do kanvice alebo šálok a necháme postáť najmenej 1 hodinu. Ak je usadenina hrubšia, aj dlhšie, rozpustí sa sama. Môžete použiť aj vyprchanú kolu.
· Sivý povlak na tanieroch, ktoré sú ešte aj bez lesku, vyčistíme zmesou octu a soli - 1 lyžička soli, 2 lyžičky octu, na bežných tanieroch, nie drahom porceláne.
· Na pripečené jedlo nemusíme do hrnca nasypať štvrť krabice prášku na riad a nechať odmáčať. V tvrdošijných prípadoch varíme v hrnci v troške vody polovicu prášku do pečiva alebo sódy bikarbóny. Pomáha aj čistiaca tabletka do umývačky, ak ju povaríme v hrnci s vodou.
· Strieborné príbory zabalíme do alobalu a tak varíme asi 30 minút. Kto má doma tabletky na čistenie umelého chrupu, hodia sa aj na striebro.
Sirup na nervy a žalúdok
Po čistení orechov netreba zahadzovať škrupiny, ale uvariť z nich sirup, ktorý posilňuje nervy aj žalúdok.
Tri hrste suchých nalámaných škrupín uvaríme s 3 klinčekmi v litri vody a potom necháme lúhovať. Zlejeme a odvar povaríme s 1 kg trstinového cukru. Nalejeme do fľašiek a užívame trikrát denne 1 polievkovú lyžicu po jedle.
Liečivý ocot
Naše babičky uznávali ocot ako liek. Prečo nie, keď jeho liečivé tajomstvo poznali starí Babylončania, používali ho na čistenie a hojenie rán, zmierňovanie opuchov a zažívacích ťažkostí.
Telo veľmi dobre prijíma ocot. Podporuje tráviace enzýmy a baktérie, zlepšuje stráviteľnosť surovej aj varenej potravy, obmedzuje kvasné a hnilobné pochody v črevách. V súčasnosti odporúčajú odborníci jablčný ocot na kuchynské použitie, liečbu aj kozmetiku. Liečivý ocot sa dá pripraviť aj z iného ovocia, zo zeleniny a byliniek.
Ocot na liečenie sa pripravuje z hroznového alebo ovocného vína, ktoré sa zmieša s prevarenou vodou a octovými kvasinkami a na teplom mieste sa nechá vykvasiť.
Tento základ sa pridáva k vínu. Bylinky, ovocie alebo zelenina sa rozmixujú s trochou vína a prilejú do nádoby. asi po týždni sa vytvorí liečivý ocot. Vydrží v chladničke 3 mesiace. Na kloktanie sa dávajú na pohár 2 lyžice octu, do kúpeľa 250 ml. Využíva sa na inhalovanie pri dýchacích problémoch, zábaly lýtok z jablčného octu znížia horúčku. Používajú sa aj zábaly pri liečbe kožných ekzémov.


Zopár rád od babičky
Na zahusťovanie omáčok môžeme používať múčne maslo. Kopcovitú lyžicu múky zmiešame s lyžicou masla a vyformujeme guľku. Potom ju vložíme do variacej sa omáčky a za stáleho miešania rozpustíme.
Strúhanka nebude odpadávať z mäsa pri vyprážaní, ak budeme dbať, aby mäso bolo úplne suché.
Potraviny umývame vždy iba vcelku, krátko a rýchlo, pod tečúcou vodou. V opačnom prípade by sa z nich zbytočne vylúhovali živiny aj chuťové látky. To platí aj o zemiakoch, ktoré krájame až po ich umytí.
Čokoláda, ktorú pri rozpúšťaní veľmi zohrejeme, sa môže zraziť. Ak sa to stane, zamiešame do nej rastlinný tuk alebo olej, vždy po lyžičke, kým čokoláda nebude hladká.
- sviečky nekvapkajú, keď ich ponoríme na hodinu do slanej vody a potom dobre osušíme

- mastné kachličky v kúpeľni alebo v kuchyni budú opäť lesklé, ak ich natrieme voskom na dlážku a zľahka vyleštíme

- hladké leštené plochy ľahko očistíme zmesou dvoch rovnakých dielov olivového oleja a liehu

- pokrčené loptičky na pingpong sa v teplej vode vyrovnajú
- kuchynská soľ má vlastnosť zadržiavať v tele tekutinu. Táto sa potom hromadí v tukovom tkanive. Pri redukčnej diéte preto solíme menej.

- jelenica nestvrdne, keď ju po použití preperieme v slanej vode a pomaly usušíme

- jedlý olej ostane priezračný a riedky, keď do fľaše pridáme štipku soli a dobre pretrepeme

- načatá horčica tak rýchlo nevyschne, keď do nej pridáme trochu soli a dobre premiešame. Chuť horčice tým nijako neutrpí

- kašička z kuchynskej soli a octu je osvedčeným prostriedkom na čistenie medených nádob

- tvrdú vodu na prípravu kávy zmäkčíme pridaním niekoľkých zrniečok kuchynskej soli. Vysoká tvrdosť ovplyvňuje chuť i vzhľad kávy.
Pravidelné jedenie čili papričiek môže ľuďom s poruchami spánku zabezpečiť pokojnú noc a zároveň ochráni aj ich srdce. Je to výsledok výskumu vedcov z University of Tasmania, ktorí posledných 18 mesiacov venovali štúdiu možných zdravotných výhod štipľavých papričiek na 10 dobrovoľníkoch. Časti z nich podávali denne 15 gramov čili papričiek, kým zvyšku nedali nič. "Konzumácia papričiek môže zlepšiť spánok a kvalita spánku sa veľmi výrazne podpisuje i na kardiovaskulárnom zdraví," povedal vedúci výskumu.
Viete o cibuli, že:
- ak potrieme nôž, s ktorým chceme krájať cibuľu, soľou, nebude zapáchať
- ak pri krájaní cibule slzíme, dajme si do úst kúsok chleba, no nezjedzme ho, pôsobí ako ochranný filter. Cibuľu, nôž a lopár častejšie oplachujme studenou vodou
- veľa cibule zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav a žlče, surová a osmažená cibuľa dráždi sliznicu zažívacieho traktu. Pridaná do pokrmov zhoršuje stráviteľnosť
- liatinové predmety dobre vyčistíme cibuľou
- cibuľou namočenou v liehu môžeme čistiť pozlátené rámy
- posekanú cibuľu môžeme uskladniť v plastickej nádobe s dobre tesniacim uzáverom v chladničke bez toho, aby v priebehu 10 dní stratila svoju kvalitu
Mlieko
- mlieko neprihorí, ak dno hrnca potrieme na tenko maslom
- mlieko pri varení nevykypí, keď okraj nádoby potrieme maslom
- keď nám predsa len mlieko prihorí, rýchlo ho prelejme do čistej nádoby a hneď ochladíme. Tak stratí pripálenú chuť
- zrazené mlieko použijeme na prípravu omeliet a lievancov, budú kyprejšie a jemnejšie
- ak vložíme do mlieka chrenový list, mlieko neskysne a zostane sladké aj niekoľko dní
Mäso
- varené mäso, ktoré je určené na studené misy, musíme najprv nechať vychladnúť vo vlastnej šťave, nebude suché a bude mať dobrú chuť.
- veľmi suché mäso pred úpravou obalíme do údenej slaniny, ktorú nakrájame na plátky a pripevníme na mäse špáradlom alebo niťou. Mäso môžeme aj prešpikovať
- mäso pred dusením alebo pečením najprv na horúcom tuku zo všetkých strán opečieme. Na povrchu sa zrazia bielkoviny, uzavrú sa póry a šťava zostane v mäse – neuniká pri dusení alebo pečení
- pečené kurča bude mať kožu krajšiu a chrumkavejšiu, ak mu na chrbát pripevníme špáradlom kúsok stuhnutého masla. Počas pečenia sa bude maslo pomaly topiť a kurča polievať
- pečené mäso bude mať krajšiu farbu, keď ho pred pečením podlejeme lyžicou mlieka
- mäsovú polievku pekne zafarbíme postrúhanou mrkvou, upraženou na tuku
- mäso porciujeme vždy cez vlákno, nikdy nie po vlákne. Na guláš však narežeme najprv pruhy po vlákne a potom krájame kocky cez vlákno
- mäso naklepávame na doštičke poliatej vodou
- mäso umývame vždy v kuse, nikdy nie porciované
- hydina bude chutnejšia, ak ju pred pečením potrieme citrónovou šťavou a až potom osolíme