POSOBNOSŤ PRÁVNEJ NORMY

POSOBNOSŤ PRÁVNEJ NORMY

Osobná pôsobnosť - vymedzenie okruhu osôb, na ktoré sa bude právna norma aplikovať
Priestorová pôsobnosť – (územná) – vymedzenie územia, na ktorom sa bude právna norma aplikovať. Právne normy prijaté najvyššími orgánmi štátu platia na celom území SR a platia pre každého, kto sa zdržiava na tomto území.
Časová pôsobnosť – v sebe zahŕňa 3 druhy pôsobnosti:
1. platnosť právnej normy – znamená, že právna norma sa stáva súčasťou právneho poriadku, je prameňom práva, pretože sú splnené všetky formálne a materiálne znaky na to, aby právna norma bola uznaná. Právnu normu môže prijať len ten, pre koho je určená, prechádza určitou procedúrou (návrh do SR, 1.-3.čítanie, schválenie, podpisujú 3 najvyšší činitelia – prezident, predseda parlamentu a predseda vlády, prezident má právo veta – môže ju vrátiť naspäť do parlamentu)
2. účinnosť právnej normy – znamená, že právnu normu aplikujeme na právne vzťahy, používame ju v bežnom živote. Medzi časom platnosti a účinnosti je časový priestor určený na oboznámenia sa s obsahom, nachádzajú sa v Zbierke zákonov ak sú platné, účinnosť nastáva od uvedeného dátumu v tom-ktorom právnom predpise. Niekedy je deň platnosti a účinnosti totožný.
3. spätné pôsobenie – právne normy platia do budúcna, z tejto zásady sú dve výnimky a to: v 45.roku boli vyhotovené dekréty – postihovali sa činy, ktoré sa stali v minulosti
v 2.svetovej vojne
trestné právo - pri ukladaní trestov sa aplikuje právna norma výhodnejšia pre
páchateľa



PRÁVO V ROVINE PRÁVNEHO VZŤAHU
Právne vzťahy sú spoločenské vzťahy upravené právnymi normami.
- nie každý spoločenský vzťah bude právny vzťah, ale každý právny vzťah je spoločenský vzťah.





Na to, aby právny vzťah vznikol, musia existovať určité predpoklady.
- právna norma

- subjekt vytvárajú
- právna skutočnosť obsah
- objekt





Subjektom môže byť aj fyzická aj právnická osoba sa predpokladu, že majú právnu subjektivitu.

Právna subjektivita zahŕňa 3 zložky:
1. spôsobilosť mať práva a povinnosti – nadobúda sa narodením – aj počatím dieťaťa za predpokladu, že sa narodí živé a končí sa úmrtím
2. spôsobilosť vlastnými úkonmi nadobúdať práva a povinnosti – len na základe úkonov môže jedinec a fyzická osoba nadobudnúť práva a spôsobilosti – dovŕšením 18.roku veku. Dovtedy koná zákonný zástupca (rodič alebo opatrovník). Tento typ spôsobilosti závisí od veku a rozumových schopností jedinca. Poznáme 2 spôsoby: obmedzenie a pozbavenie spôsobilosti na právne úkony. Pozbavenie znamená, že osoba, ktorá trpí vážnou duševnou poruchou, ktorá nie je len prechodná, súd jej odoberie spôsobilosť, nesmie vykonávať žiadny právny výkon. Obmedzenie – súd obmedzí jedinca, ak trpí duševnou poruchou, ale má spôsobilosť na právne úkony, ale má opatrovníka.
3. spôsobilosť na protiprávne konanie (deliktuálna spôsobilosť) – spôsobilosť znášať následky konania, ktoré je v rozpore s právom. Nadobúda sa dovŕšením 15.roku veku.

SUBJEKT – právnická osoba
Občiansky zákonník § 34 upravuje, čo je právnická osoba:
Združenie fyzických alebo právnických osôb
Združenie majetku
Územná samospráva – obec a vyššie územné celky
Iné subjekty – štát alebo štátom zriadené spoločnosti

t.j. združenie majetku alebo osôb, ktoré vznikli s určitým cieľom.

Najčastejšími združeniami sú obchodné spoločnosti, ale aj záujmové združenia právnických osôb, fyzických osôb, komora lekárov, nadácie, fondy.

Spoločnosť vzniká na základe zákona – zápisom do obchodného registra.
Za právnickú osobu vystupuje štatutárny orgán, čo je uvedené v zriaďovacej listine.
V právnických vzťahov môže vystupovať iba ak má právnu subjektivitu.

Zaniká výmazom z obchodného registra, môže sa zrušiť na základe dohody, rozhodnutia súdu atď.- ináč u každej spoločnosti (príspevková, súkromná, štátna, obchodná, výrobná).