Pedagogická psychológia 14

PSYCHOLOGICKÉ ASPEKTY PRI ODSTTRAŇOVANÍ NEPROSPIEVANIA ŽIAKOV.

Každý neprospievajúci žiak je prípadom svojho druhu. Preto nemožno stanoviť jednotný „recept“ na odstraňovanie neprospievania. Z uvedených dôvodov možno vysloviť iba akési všeobecné zásady, ktorých rešpektovanie môže uľahčiť a urýchliť odstraňovanie neprospievania žiakov.
• Základnou zásadou je čo možno najpresnejšie a najobjektívnejšie zistiť príčiny neprospievania žiakov
• Nevidieť neprospech žiaka izolovane, ale ako vyústenie krízy celej žiakovej osobnosti
• Nestrácať zdravý pedagogický úsudok zo strany učiteľa
• Z psychologického hľadiska – neusilovať sa o prospech za každú cenu aj na úkor poškodenia zdravého rozvoja žiakovej osobnosti iba na základe prospechu vo vlastnom predmete, ale usilovať sa vidieť vo žiakovi kladné stránky
• Pri odstraňovaní neprospechu pôsobiť na žiaka kladnými pedagogickými prostriedkami
• Zásada individuálneho poznania žiaka a individuálneho prístupu k nemu
• Neprospievaniu žiaka treba predchádzať vhodným preventívnymi opatreniami; treba zabrániť tomu, aby sa ohrozilo uspokojenie základnej potreby žiaka dosiahnuť úspech v škole.



8/ PSYCHOLÓGIA OSOBNOSTI UČITEĽA
/normatívny a empirický prístup; vývin osobnosti učiteľa a jeho problémy; typológie/

Ku skúmaniu, osvetľovaniu učiteľovej osobnosti môžeme pristupovať z rôznych hľadísk. V pedagogickej psychológii sa uplatňujú najmä 2 základné prístupy, a to normatívny a analytický /empirický/.


PRÍSTUPY K UČITEĽOVEJ OSOBNOSTI
• NORMATÍVNY = je taký, ktorého cieľom je určiť aký učiteľ by mal byť, aké by mal mať predpoklady a vlastnosti, ak má dosahovať úspechy vo výchovno-vzdelávacej práci. Pri uplatňovaní tohto prístupu sa používa deduktívna metóda, ktorou sa určuje ideálny obraz učiteľa – vychovávateľa, ku ktorému by sa mal každý učiteľ priblížiť maximálne. Ďalej sa tu používa aj historická metóda, uplatnením ktorej sa stanovuje učiteľ s vlastnosťami, ktoré sa v priebehu dejín pokladali rôznymi pedagógmi za žiadúce. Vyzdvihujú sa tu teda požiadavky na učiteľovu osobnosť.
• ANALYTICKÝ – EMPIRICKÝ PRÍSTUP = je taký, ktorého cieľom je určiť aké vlastnosti má v skutočnosti učiteľ. Pri uplatňovaní tohto prístupu sa používa induktívna metóda. Jednou z najčastejších podôb uplatnenia tohto prístupu a tejto metódy je analýza výpovedí žiakov o svojich učiteľoch, ktoré obsahujú charakteristiky kladných, ale aj záporných /skutočných/ vlastností učiteľa.