Otec Goriot

Honore de Balzac: Otec Goriot

Dej románu sa odohráva v najchudobnejšej časti Paríža v roku 1819, vo Vauquerskom dome. Je to starý, ošúchaný, z vnútra neupravený dom, kde obyvatelia jednotlivých poschodí predstavujú sociálne vrstvy nájomníkov. Je to dom pani Vauquerovej rodenej de Confals, ktorá ho zdedila po svojom manželovi. Tam sa odohráva príbeh nešťastného otca, ktorý pretavil všetky svoje city do lásky ku svojim dvom dcéram Anastacie a Delphine. Otec Goriot vystupuje na začiatku ako zámožný mešťan. Ubytuje sa v penzióne na najnižšom poschodí v pekne zariadenej izbe, kde si ho každý váži, postupne sa mu začínajú míňať peniaze, a tak postupuje, strieda poschodia a končí ako najchudobnejší obyvateľ penziónu. Jeho bohatstvo vyrástlo z biedy a sĺz chudobných. Bol starým obchodníkom s cestovinami, ktorý dáva svojim dcéram celý svoj majetok, aby sa dostali do vyššej spoločnosti. Z vážnosti ich vydal. Anastasie sa vydala za šľachtica, grófa de Restaud a Delphine si vzala bohatého bankára pána de Nucigen. Tieto manželstvá končia neverou a Goriot za to obviní svojich zaťov. Občas ho v penzióne navštevujú dve dievčatá, čo sa obyvateľom penziónu nepozdáva. Ak sa po čase dozvedia, že sú to jeho dcéry, tak im je to hneď jasné. Je rád, že sú Delphine a Anastasie šťastné, aj keď on žije v biede. Popredá celý svoj majetok, platí všetky dlhy za svoje dcéry. Všetci jeho spolubývajúci sa mu vysmievajú, iba Rastignac sa ho zastáva. Rastignac je študent práva, ktorý v mestečku zanechal svoju matku a 2 sestry a pomocou svojej sesternice pani de Beauséant sa dostáva do vyššej spoločnosti. Cíti, že Goriot v sebe niečo skrýva čo ho trápi a snaží sa s ním zblížiť, aby mu pomohol. Rastignac sa spoznal s pani de Restaud, keď ju raz po plese šiel navštíviť, zastihol ju v prítomnosti jej milenca. Nakoniec sa mu podarilo stretnúť s grófkou, no keď sa pred ňou zmienil o svojom spolubývajúcom pánovi Goriotovi , nevediac, že je jeho dcéra zostal šokovaný a po krátkej trápnej chvíli sa rozhodol odísť. Tým si za sebou zatvoril dvere do domu Rastaudovcov, aby sa ľudia nedozvedeli že Anastasie pochádza z chudobnej rodiny a ona nepatrí do vysokej spoločnosti. Takýto život sa ale nepáči jeho spolubývajúcemu Vautrinovi, ktorý je bývalý trestanec a vystupuje v penzióne ako zámožný občan, človek ohromnej povahy, ktorý vie veľa o živote a svete intríg. Navrhuje Rastignacovi cestu k bohatstvu cez zločin. Túto radu študent neprijal. Po schôdzke s pani de Beauseánt sa rozhodol stretnúť za každú cenu s Delphine.
Onedlho sa študentovi podarí v divadle , kde sprevádzal svoju sesternicu stretnúť s Delphine, ktorá ho veľmi očarila. Zaľúbi s do nej na prvý pohľad a jej je on tiež sympatický. Postupne sa z nich stávajú veľmi dobrí priatelia. Vzdal sa kvôli nej štúdiá, aby s ňou mohol navštevovať herne, opery. Pomaly sa začína prehlbovať priateľstvo medzi Goriotom a Rastignacom, ktorý začína spoznávať jeho neuveriteľnú lásku a túžbu po dcérach odvrhnutého otca, ktorý sa s dcérami stretáva len tajne, bez vedomia ich manželov. Vzťah medzi Delphine a Rastignacom sa prehĺbi až do takej miery, že sa mu zverí, že jej manžel ju vydiera a psychicky týra , lebo si myslí, že jeho manželka veľa míňa. Eugén pre ňu v kasíne vyhrá peniaze, ktoré je dlžná pánovi de Marsay a on sa postupne stáva vítaným človekom najvyššej parížskej spoločnosti a začína viesť hýrivý život na dlhy, ktoré potom postupne spláca peniazmi, vyhranými v kasíne. Popri týchto dejoch sa tu odvíja ešte jedna dejová línia , ktorej sú hlavnými hrdinami pán Poiret a pani Michonneauová, ktorí na tajných schôdzkach s policajným úradníkom Gondereauom pripravujú zatknutie Vautrina, údajného trestanca z galejí. Gondereauu si chce byť tým istý, tak poprosí pár o pomoc. Majú zistiť, či ma Vautrin na ramene vypálené iniciály označujúce trestanca z galejí. Od tohto momentu sa začína spád deja veľmi rýchlo. Pani Couturová so slečnou Victorine hneď odišli z penziónu. Vautrin ide do väzenia Michonneatku musela pani Vauquerová vyhnať, lebo je kupliarka a s ňou odišiel aj Poiret, Rastignac a Otec Goriot sa presťahovali do druhého bytu, čo pre nich vybavila Delhina, aby sa mohla častejšie stretávať so svojim otcom, tak pani Vauqerová prišla za jeden deň o siedmych nájomníkov a úplne ju to položilo. V poslednej dejovej fáze románu prichádza za otcom Goriotom jeho dcéra Delphine, ktorá sa sťažuje, že má veľké finančné problémy. Jej otec by bol schopný zomrieť, keby jej tým pomohol. Náhle k nemu prichádza aj druhá dcéra Anastasie, ktorá popredala manželove diamanty, aby zaplatila dlžoby de Traillesa a jej manžel sa jej vyhráža , že ju zruinuje, keď ho nebude poslúchať. Vzápätí dôjde k hádke medzi sestrami a otec ich na kolenách so slzami v očiach prosí, aby prestali, aby sa zmierili. Goriot začína chorľavieť a jeho stav sa každým dňom zhoršuje. Na smrteľnej posteli posiela pre svoje dve dcéry, ale bolo to neúspešné, nie žeby nechceli, ale stavia sa im do cesty množstvo malých príčin. Delphina sa náhlivo pripravovala na ples k vikomtese de Beauséant, ktorý ju mal voviesť do spoločnosti na predmestí Saint– Germain.
Po plese Eugéne zistil, že Goriot o pár hodín zomrie a ide ho navštíviť. Až na smrteľnej posteli si začne uvedomovať , aký bol neuveriteľne slepý, keď sa rozdal dcéram. V noci zomiera túžiac po svojich dcérach. No Delphine má zápaľ pľúc a Anastasie k nemu prichádza až po jeho smrti. Keď Goriot poslednýkrát vydýchne je pri ňom len študent, ktorý mu bol ako vlastný syn. Keďže mu jeho zaťovia nechceli prispieť na pohreb, tak obstarali najlacnejšiu truhlu a sami ho pochovali. Dej sa končí záverečnou vetou Eugéna nad hrobom a vypovedal ňou boj parížskej spoločnosti: „A teraz uvidíme, kto z koho.“