Sociálna psychológia 9

10/ ŠTRUKTÚRA SOCIÁLNEJ SKUPINY /SS/

SS je určitý počet osôb spojaných vzájomným pôsobením, ktoré sa uskutočňuje podľa istých pravidiel, pričom tieto osoby pociťujú svoju prináležitosť ku skupine a aj ostatní ich považujú za členov SS.

SS je teda útvar s 3 zákl.znakmi:
1 - sociálna interakcia - členov skupiny, ktoré sa uskutočňuje podľa istých pravidiel; každá SS má svoje vlastné prav.
2 - pocit prináležitosti, príslušnosti ku skupine a stotožnenie sa so skupinou / jeje pravidlami, hodnotami, názormi .../
3 - skupinová identita /totožnosť/ - teda príslušnosť ku skupine, ktorú uznávajú aj tí, ktorí do SS nepatria; členovia skupiny sú chápaní nie ako jednotlivci, ale ako ľudia patriaci do konkrétnej skupiny; ďalším dôležitým znakom sú spoločné ciele, činnosti, hodnoty, vzory, atď. .
Ak v nejakom sociálnom útvare tieto znaky nenájdeme, nemôžeme ho považovať zs SS. Za SS nepovažujeme ani štatisticky vymedzený súbor osôb, ktoré majú rovnaké niektoré charakteristiky /napr. súbor mužov z populácie SR vo veku nad 40rokov/.

V živote človeka SS plnia množstvo úloh, ktoré možno rozdeliť na :
- inštrumentálne /nástrojove/
- afektívne /citové/

Mnohé SS vznikajú preto, lebo iba takto združení ľudia dokážu dosiahnuť určité ciele a splniť úlohy, ktoré presahujú možnosti izolovaných jedincov. V tomot prípade SS plní funkciu inštrumentálnu. /rodina, školská trieda.../.
Existujú SS, ktoré plnia afektívne funkcie - uspokojujú rôzne psychologické a sociálne potreby /napr. potrebu ľudskej spolupatričnosti, citovej opory, atď./ - priateľské skupiny; kluby dôchodcov; záujmové skupiny... .
SS obyčajne plnia obidva druhy funkcií, pričom zvyčajne 1 druh dominuje.


Skupinová štruktúra

Je sústava sociálnych interakcií a vzájomných vzťahov skupiny, ktorá skupinu charakterizuje ako celok. Štruktúru SS sociológovia často opisujú a vysvetľujú prostredníctvom skupinových statusov a rolí členov skupín.
Štruktúru SS ovplyvňuje viacero faktorov, napr. charakter skupiny,jeje funkcie v spoločnosti, jej veľkosť, ktorá ovplyvňuje vzťahy medzi členmi.
Najjednoduchšiu štruktúru majú najmenšie - 2, 3členné skupiny /diády, triády/.
2člennú skupinu môže charakterizovať buď rovnocenný vzťah jej členov, alebo dominancia 1 člena nad druhým, a z toho vyplývajúce rozdielne statusy a roly.
V triádach sa zas spájajú 2 členovia, pričom 3tí ostáva bokom a v skupine hrá rolu neutrála alebo sprostredkovateľa medzi zvyšnýmo dvoma, oportunistu - prospechára striedavo, prípadne zároveň využíva zvyšných dvoch.