Pedagogická psychológia 12

PSYCHOLOGICKÁ CHARAKTERISTIKA NEPROSPIEVAJÚCICH ŽIAKOV

Každý neprospievajúci žiak je svojim spôsobom typický. Bolo by nesprávne hľadať vlastnosti spoločné všetkým neprosp.žiakom. Na základe toho však rozoznávame:
• typicky neprospievajúci žiaci = tí, u ktorých je medzi ich školským neúspechom a faktormi záporne ovplyvňujúcimi školský prospech významná kladná korelácia. Sú to najčastejšie deti s pomalším pracovným tempom a slabšou rozumovou výkonnosťou, so zlým vzťahom ku školskej práci; často s poškodeným alebo oslabeným neuroterénom, pochádzajúce z rodín s nižšou výchovnou starostlivosťou a kultúrnou stimuláciou, ohrozených sociálnou a emocionálnou neistotou. U každého z týchto žiakov je v širšom slova zmysle znížená schopnosť sa učiť.
• netypicky neprospievajúci žiaci = takí, ktorí podľa teoretických predpokladov by nemali prepadávať /nízke korelácie medzi neprospechom a faktormi záporne ovplyv.prospech/, alebo aj žiaci, ktorých prospech má zrejme epizodický charakter v dôsledku nejakej výraznejšej príčiny /napr. pri prudkých pubertálnych zmenách, alebo smrť niekoho v rodine.../. Čím je žiak vekom vyspelejší, tým je u neho výskyt netypického neprospievania nepravdepodobnejší.

Typicky neprosp. žiakov charakterizuje aj:
ťažkopádnosť a pomalosť pri zapamätávaní; sklon rýchlejšie zabúdať; tendencia učiť sa memorovaním; nestálosť a nezrelosť motivácie ako aj intenzity učenia sa; znížená schopnosť logicky prezentovať učivo; povrchnosť v usudzovaní a zovšeobecňovaní; nižšia úroveň abstraktného myslenia; znížená schopnosť sústrediť sa pri učení; nižšia vnímavosť; zvýšená unaviteľnosť; znížené pracovné tempo; citová nestabilita; nedostatok viery vo vlastné schopnosti – komplexy menejcennosti.


PRÍČINY NEPROSPIEVANIA
Podmienené
• žiakovou osobnosťou
• učiteľovou osobnosťou
• rodinou žiaka
• školou


ŽIAKOVOU OSOBNOSŤOU
Žiakova osobnosť môže mať viacero nedostatkov alebo chýb, ktoré môžu prispievať k jeho neprospievaniu. Patria k nim :
• poruchy telesného vývinu a zdravotné ťažkosti
• poruchy duševného vývinu a emocionálne poruchy
• nedostatky v intelektuálnej oblasti
• záporné osobnostné črty a niektoré typologické osobitosti
• narušená sociabilita
• maladjustácia na školu

Na prospech žiaka môže vplývať už zaostávanie telesného vývinu, telesná slabosť a útlosť. Tie môžu zapríčiniť zvýšenú chorobnosť žiaka = zvýšená absencia v škole. Telesná slabosť môže druhotne spôsobiť aj vznik menejcennosti, čo môže viesť k izolácii žiaka. Isté problémy vznikajú aj vtedy, keď psychická zrelosť dominuje nad telesnou. Takíto žiaci sa vyznačujú nadpriemernou inteligenciou = učenie ich nudí, častokrát sa tak dostávajú do konfliktov, prípadne až sociálnej izolácie.
Telesné defekty /chudosť, tučnota apod./vytvára u detí komplex menejcennosti a tiež vplývajú na prospech žiakov.
Mozgové poškodenia zapríčiňujú často zaostávanie vývinu, poruchy inteligencie.
Aj poruchy žliaz s vnútorným vylučovaním môžu vyvolať poruchy v učení /napr. zvýšená činnosť štítnej žľazy vyvoláva podráždenosť, nestálosť a nespokojnosť/.