Chronická obštrukčná choroba pľúc

je chorobný stav charakterizovaný obštrukciou dýchacích ciest s tendenciou progredovať.

Čo sa deje v dýchacích cestách a pľúcach, ak sú trvalo vystavené škodlivým látkam?
Fajčenie je hlavnou škodlivou látkou vo Vašom okolí. Aj iné škodlivé látky v životnom prostredí však môžu poškodiť pľúca a dýchacie cesty.

Ak sú dýchacie cesty a pľúca trvalo vystavené škodlivým látkam,dôjde k zápalu, začervenaniu sliznice a opuchu.

Poškodí sa mechanizmus samočistiacej schopnosti priedušiek.
Priedušky sa upchávajú hlienovým sekrétom.
Často kašlete.
Zadýchavate sa pri námahe.
Môže sa objaviť pískanie na prsiach.
Rozvíja sa chronická bronchitída, chronický zápal priedušiek.
Neskôr môže dôjsť i k obštrukcii priedušiek.
Pociťujete zvýšený pocit nedostatku vzduchu počas každodenných aktivít.
Čo sa stane s dychovými vačkami, keď sú vystavené pôsobeniu škodlivých látok?
Dychové vačky sú strategickým miestom, kde dochádza k výmene kyslíka a oxidu uhličitého!

Skutočne dochádza k poškodeniu a zničeniu niektorých dychových vačkov.
Dochádza k sťaženej výmene kyslíka a oxidu uhličitého v pľúcach.
Pocit nedostatku vzduchu rastie, neskôr i počas každodenných aktivít.
Respiračné testy potvrdia obštrukciu dýchacích ciest.
Výmena kyslíka a oxidu uhličitého neprebieha normálne.
Dochádza k rozvoju emfyzému - rozdutiu pľúc.
Dochádza k rozvoju CHOCHP.
Čo sa stane, ak sú poškodené priedušky a dychové vačky?
Vzduch neefektívne prúdi do pľúc a von z pľúc. Dochádza k oslabeniu výmeny kyslíka a oxidu uhličitého v dychových vačkoch. V konečnom dôsledku dochádza k zadržiavaniu vzduchu v pľúcach.

Dýchanie sa stáva náročnejšie a pociťujete nedostatok vzduchu.

Ako funguje ľudské dýchanie
Každú minútu sa nadýchneme a vydýchneme dvanásť až dvadsať krát (deti dýchajú rýchlejšie, dospelí pomalšie). Nehlučne a bez toho, aby sme si to uvedomovali. Denne pritom vdýchneme, spracujeme a opäť vydýchneme približne jedenásť tisíc litrov čerstvého vzduchu. Kyslík, ktorý v pľúcach preniká do krvi, vdychujeme nosom alebo ústami. Následne preberá prácu hrudný kôš, ktorý funguje ako pumpa. S rozšírením hrudníka sa zároveň nafukujú pľúca, ktoré nasávajú vzduch. Keď sa hrudník zmenší, pľúca sa stiahnu a vytlačia nasatý vzduch opäť von.

Tento pohyb je automaticky riadený z dýchacieho centra v mozgovom kmeni. Ak sa nadýchneme nosom, vzduch sa vďaka riasinkám očistí od prachu a baktérií. Tenké cievky nosovej sliznice sa starajú o ohrievanie vzduchu na telesnú teplotu a nosový sekrét ho zvlhčuje. Z nosa sa vdýchnutý vzduch presúva do oblasti nosohltanu a následne do priedušnice, na hornom konci ktorej sa nachádza hrtan. Tento systém je u zdravého človeka natoľko výkonný, že pri dýchaní nosom je vdychovaný vzduch po prechode do hrtana a priedušnice už prakticky zohriaty na telesnú teplotu a nasýtený vodnými parami. Hrtan pri prehĺtaní uzatvára priedušnicu pomocou svojej príklopky, aby sa do spodných dýchacích ciest nedostali žiadne cudzie telesá, ako napríklad kúsky potravy.

Na spodnom konci sa priedušnica rozdeľuje na dve krátke hrubé vetvy - priedušky, z ktorých každá zásobuje vzduchom jedno pľúcne krídlo. Priedušky sa ďalej ako konáre stromu rozvetvujú až do dvadsaťtri vetvení a tie nakoniec vytvárajú sieť maličkých rúrok, ktoré sú tenšie ako 1 mm a nazývajú sa priedušničky.

Aj v prieduškách môžu pľúca ešte zachytiť cudzie prvky a prachové častice, ktoré sa dostali cez filtre horných dýchacích ciest. Sliznica priedušiek produkuje lepivý povlak a ten zabezpečuje filtráciu v prieduškách. Jemné riasinky fungujú ako pohyblivé schody - pomocou rytmických vlnovitých pohybov posúvajú hlien, obsahujúci všetky nečistoty, smerom hore k hltanu, kde ho prehltneme alebo vykašleme. Každá priedušnička vyúsťuje do strapca maličkých pľúcnych mechúrikov (alveolov), ktoré by všetky spolu pokryli plochu o rozmere 100 metrov štvorcových. Tam dochádza k výmene kyslíka a oxidu uhličitého medzi krvou a vzduchom. Oblasť pľúcnych mechúrikov tvorí poslednú časť dýchacích ciest, nenachádzajú sa v nej už žiadne riasinky. Tvorí sa tam tekutina s osobitnými vlastnosťami - surfaktant - ktorý preberá čistiacu funkciu a bráni skolabovaniu (spľasnutiu) pľúcnych mechúrikov pri výdychu.

Surfaktant je súčasťou prieduškového sekrétu, ktorý pokrýva dýchacie cesty ochrannou vrstvou. Jeho úlohou je vytvárať prostredie, v ktorom sa vírusy ťažšie usadzujú na sliznici. 30 miliónov pľúcnych mechúrikov filtruje kyslík z vdýchnutého vzduchu a okysličuje krv, ktorá ho dodáva všetkým bunkám v tele.

Dýchanie nás však nezásobuje iba životne dôležitým kyslíkom, pomáha organizmu taktiež zbavovať sa nebezpečných škodlivín.

Príznaky závisia od toho, kedy pacient vyhľadá lekára. Vzhľadom na postupný rozvoj chorobného stavu u fajčiarov, patrí toto ochorenia medzi neskoro diagnostikované.

Prvým príznakom je chronické vykašlivanie hlienov najmä ráno po prvej cigarete. Neskôr sa objavuje dýchavica po námahe, ktorá progreduje (pri chôdzi do kopca, do schodov, pacient nestačí s rovesníkmi pri chôdzi po rovine). Neskôr sa zadycháva aj pri obliekaní a pri rozprávaní. Pri pokročilejších stavoch trpí poruchami spánku, bolesťami hlavy. Časté sú aj infekcie dýchacích ciest. Je chybou pripisovať zhoršené dýchanie vysokému veku. Už prvé symptómy, predovšetkým ranný "fajčiarsky" kašeľ nemožno podceniť. Každého by mali priviesť k lekárovi.

Diagnostika chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOCHP) zahŕňa detailnú anamnézu, fyzikálne vyšetrenie, spirometrické meranie obmedzenia prúdenia vzduchu v pľúcach, zhodnotenie závažnosti CHOCHP a RTG snímka hrudníka.

Pacienti s miernou alebo stredne závažnou CHOCHP často nie sú diagnostikovaní. Môžu mať fajčiarsky kašeľ a príležitostne dýchavičnosť. Títo pacienti môžu jednoducho považovať svoje príznaky za málo obťažujúce a prispôsobia svoj spôsob života v zmysle minimalizácie akéhokoľvek nepohodlia, napríklad ak námaha spôsobuje dýchavičnosť, prerušia ju.

Typickí pacienti s CHOCHP majú 50 alebo viac rokov a fajčia minimálne 1 balíček cigariet denne počas 20 alebo viac rokov. So zhoršovaním ochorenia si pacient začína uvedomovať príznaky, ktoré sa zhoršujú a zahŕňajú chronický kašeľ, chronickú produkciu hlienov a dýchavičnosť, ktorá je trvalá, zhoršujúca sa pri námahe alebo respiračných infekciách. Pretože začiatočné štádiá CHOCHP sa môžu vyskytnúť aj v mladšom veku, u všetkých fajčiarov, bez ohľadu na vek, by sa malo uskutočniť spirometrické vyšetrenie. Tento jednoduchý rýchly test môže pomôcť diagnostikovať CHOCHP včas, keď abstinencia fajčenia ešte môže mať pozitívny dopad na funkciu pľúc alebo potvrdiť diagnózu, keď sú už raz príznaky prítomné.

Spirometria meria objem vzduchu vydýchnutého s maximálnym úsilím za 1 sekundu. Spirometria môže poskytnú? niekoľko ukazovateľov funkcie pľúc. Dva základné ukazovatele sú objem úsilného výdychu za 1 sekundu (FEV) a vitálna kapacita pľúc (FVC), ktorá predstavuje celkové množstvo vzduchu, ktorý vie pacient úsilne vydýchnuľ.

FEV: FEV1 sa hodnotí v porovnaní so štandardnými "tabuľkovými" hodnotami. FEV1, ktorý je < 80% predpokladanej hodnoty, sa považuje za znak významne zníženej funkcie pľúc. U zdravých osôb klesá s vekom hodnota FEV1 rýchlosťou 20 až 30 ml/rok. FVC: FVC predstavuje celkový objem vzduchu, ktorý vie pacient vydýchnuť. U zdravých osôb je asi 70 až 80% VC (vitálna kapacita) vydýchnutých počas prvej sekundy (približne 0,70 alebo 0,80). Pri miernej CHOCHP ostáva FVC v normálnom rozmedzí a hodnota FEV1 je redukovaná. So zhoršením ochorenia sú FEV1 i FVC nižšie ako normálne.

Spirogram pri norme, miernej, stredne závažnej a ťažkej obštrukcii dýchacích ciest
U pacientov s CHOCHP sa rýchlosť poklesu všeobecne zvyšuje vplyvom fajčenia cigariet. Fajčiari, ktorí prestanú fajčiť, môžu spomaliť pokles FEV1 až na normálnu úroveň, ale už prítomná strata funkcie pľúc sa nikdy neobnoví.

U pacientov s CHOCHP sa rýchlosť poklesu všeobecne zvyšuje vplyvom fajčenia cigariet. Fajčiari, ktorí prestanú fajčiť, môžu spomaliť pokles FEV1 až na normálnu úroveň, ale už prítomná strata funkcie pľúc sa nikdy neobnoví.

Prečo je dôležiré užívať lieky pri pľúcnom ochorení?


Aby sa zabránilo dýchavici
Aby sa odstránila produkcia hlienov alebo sa znížilo ich množstvo
Aby sa odstránil alebo znížil výskyt kašľa

Prečo sa väčšina liekov inhaluje?

Pôsobia priamo na cieľovom mieste
Spôsobujú menej nežiadúcich účinkov

Lieky na liečbu CHOCHP môžeme rozdeliť do niekoľkých skupín:

Bronchodilatanciá - sú najdôležitejšou zložkou liečby!
Otvárajú dýchacie cesty.
Sú nenahraditeľné počas záchvatu.
Pôsobia preventívne a zmierňujú príznaky (dýchavice, piskoty).
inhalačné
anticholinergiká
Vdychujú sa.
Zmierňujú pocit nedostatku vzduchu a piskoty.
Pôsobia preventívne proti zúženiu priedušiek.
Účinok trvá 6 až 8 hodín.
Mali by sa užívať pravidelne.
Predstavujú základný kameň liečby CHOCHP.
Vo všeobecnosti sa užívajú štyrikrát denne 2 až 4 vstreky.
Možné vedľajšie účinky:
Sucho v ústach, trpká príchuť, bolesti hlavy a podráždenie očí ak sa dostanú do kontaktu s liekom.
Technika so zatvorenými ústami alebo použitie nadstavca môže eliminovať niektoré nežiadúce účinky, napríklad trpkú príchuť, a zabrániť kontaktu s očami.
beta - mimetiká
krátko pôsobiace
Vdychujú sa.
Zmierňujú pocit nedostatku vzduchu a piskoty.
Rozširujú priedušky.
Účinok pretrváva 3 až 8 hodín.
Často sa predpisujú spolu s anticholinergikami, pretože aj keď pôsobia rozličným spôsobom, ich účinok na dilatáciu bronchov sa dopĺňa.
Vždy ich treba mať pri sebe.
Sú to tzv. záchranné lieky. Používajú sa v prípade záchvatu dýchavičnosti.
Používajú sa štyri až šesťkrát denne alebo v prípade potreby (podľa lekárskeho predpisu).
V prípade, že ich potrebujete častejšie ako štyri až šesťkrát denne, treba sa skontaktovať s ošetrujúcim lekárom. Môže to byť jeden zo signálov, že CHOPCH nie je pod kontrolou.
Možné vedľajšie účinky:
Tras, bolesti hlavy, nervozita, vysoký krvný tlak, návaly krvi do hlavy a búšenie srdca.
dlho pôsobiace
Inhalujú sa.
Ich účinok pretrváva až 12 hodín.
Sú určené pre ľudí, ktorí majú v noci ťažkosti s dýchaním.
Nepoužívajú sa v prípade záchvatu dýchavice. Liekom voľby sú v takom prípade krátko pôsobiace beta - 2 - mimetiká.
Užívajú sa dvakrát denne, vždy dva vstreky (podľa predpisu lekára).
Ak nepomáhajú odstrániť symptómy ochorenia, ich dávkovanie sa nezvyšuje.
Možné vedľajšie účinky:
Tras, bolesti hlavy, nervozita, vysoký krvný tlak, návaly krvi do hlavy a búšenie srdca.
kombinácia anticholinergík / beta- 2 - mimetik
Sú inhalované
Zmierňujú dýchavicu a piskoty.
Sú kombináciou anticholinergika a krátkodobo pôsobiaceho beta - 2 - mimetika.
Tieto dve skupiny liekov síce pôsobia odlišným spôsobom, ale ich účinok na dilatáciu priedušiek sa dopĺňa.
Účinok trvá 4 až 6 hodín.
Užívajú sa dva - až štyrikrát denne po 2 vstreky (podľa predpisu lekára).
Obyčajne sa predpisujú ako náhrada anticholinergika alebo beta - 2 - mimetika.
Možné vedľajšie účinky:
Pocit sucha v ústach, trpkú chuť, bolesti hlavy, tras, palpitácie, nervozita a v prípade kontaktu podráždenie očí.
Použitie techniky so zatvorenými ústami alebo použitie nadstavca obvykle odstráni trpkú chuť a zabráni podráždeniu očí.
teofilíny
Sú dostupné v tabletovej forme.
Zmierňujú pocit dýchavice a piskoty.
Nástup účinku je pomalý, ale pretrváva dlho.
Užívajú sa ako doplnok k inhalačným bronchodilatanciám.

Používajú sa, pokiaľ odpoveď na liečbu anticholinergikami a beta - 2 - mimetikami nie je dostatočná.
Pomáhajú v noci lepšie dýchať.
Na nastavenie ich dávkovania sú niekedy potrebné odbery krvi.
Možné vedľajšie účinky:
Nevoľnosť, kŕče v bruchu, hnačky, nespavosť, nervozita a tras.
Vzájomne reagujú s inými liekmi. Lekár by mal byť vždy oboznámený s ich užívaním.
Ich účinok sa zvyšuje požívaním potravín s obsahom kofeínu a znižuje sa nikotínom.
tabletové
injekčné
Protizápalovo pôsobiace lieky Sú účinné iba v prípade malej skupiny ľudí trpiacich CHOCHP.
Patria do skupiny kortikoidov.
Nazývajú sa aj steroidy. (Nie steroidy ilegálne užívané v atletike).
Pomáhajú zmierňovať prejavy zápalu v prieduškách.
Nezabezpečujú rýchlu úľavu príznakov.
inhalačné
Inhalujú sa.
Nezmierňujú pocit nedostatku vzduchu a piskoty.
Používajú sa na zníženie prejavov zápalu a opuchu v dýchacích cestách a pľúcach.
Sú základným kameňom liečby astmy.
V liečbe CHOCHP sa používajú len zriedkavo, pretože sú obyčajne menej účinné.
Aby sa zabezpečila účinnosť liečby, treba ich užívať pravidelne. Obyčajne sa užívajú dva až štyri vstreky dva - až štyrikrát za deň.
Možné nežiaduce účinky:
Zachrípnutý hlas, kvasinkové infekcie v ústnej dutine. Použitie nadstavca môže tieto vedľajšie účinky zmierňovať alebo eliminovať.
Pri užívaní vysokých dávok možno pozorovať častejší výskyt modrín, glaukómu/katarakty, osteoporózy.
tabletové
V tabletovej forme.
Predpisuje sa na obdobie približne dvoch týždňov, ak nie sú ostatné lieky pri zhoršení príznakov účinné.
Vo výnimočných prípadoch (podľa rozhodnutia lekára) ich pacienti užívajú trvalo
Možné vedľajšie účinky:
Bolesti žalúdka, zvýšená chuť do jedla, zmeny nálady a nespavosť.
Tieto vedľajšie účinky pominú obvykle po ukončení liečby protizápalovo pôsobiacimi liekmi.
Keď sa užívajú počas niekoľkých mesiacov, môžu mať nasledovné vedľajšie účinky: o zvýšenie telesnej hmotnosti, lámavosť kostí (osteoporózu)
zvýšenú hladinu cukru v krvi, kataraktu a zvýšenú náchylnosť na infekcie.
Antibiotiká
Je to veľká skupina liekov, ktorá sa používa na liečbu infekčných ochorení
Sú to antimikrobiálne látky ( proti baktériám, vírusom, hubám a parazitom
Expektoranciá
Látky uľahčujúce vykašliavanie

Prvotnou príčinou CHOCHP je cigaretový dym
Najrozumnejšie je fajčiť vôbec nezačať. Ak s týmto zlozvykom napriek všetkému nedokážete prestať, už prvé symptómy, predovšetkým ranný "fajčiarsky" kašeľ, by vás mali priviesť k lekárovi. Jedinou možnosťou odvrátenia predčasnej smrti je prestať fajčiť.

Väčšina ľudí trpiacich CHOCHP sú bývalí alebo aktívni fajčiari

Pokiaľ Vy alebo niekto vo Vašej rodine fajčíte, mali by ste sa pokúsiť prestať.
Ak si myslíte, že potrebujete pomoc, požiadajte o radu lekára.
Lekár môže napríklad predpísať lieky uľahčujúce odvykanie od fajčenia.
Existujú tiež svojpomocné skupiny a programy pre ľudí, ktorí sa usilujú odvyknúť fajčiť.
Cigarety obsahujú viac ako 4000 chemikálií. Väčšina z nich je toxická a môže spôsobiť respiračné ochorenie alebo rakovinu.
Samočistiaca schopnosť pľúc je menej efektívna, ak ste vystavený cigaretovému dymu. Škodlivé je aj tzv. pasívne fajčenie.
Nikdy nie je neskoro prestať fajčiť. Môže sa tak spomaliť zhoršovanie CHOCHP

Techniky na uľahčenie dýchania
V nasledujúcich článkoch nájdete niekoľko dobrých rád, ako si prečistiť pľúca správnym vykašliavaním hlienov a ako zlepšiť kvalitu života lepším dýchaním.

Dýchanie so zošpúlenými perami
Účinne a jednoducho uľahčuje dýchanie.

Pomaly sa nadychujte nosom, kým sa pľúca nenaplnia vzduchom.
Zošpúľte pery, akoby ste chceli pískať alebo sa bozkávať.
Pomaly vydychujte ústami a pery pritom ponechajte zošpúlené. Pamätajte na to, že výdych by mal trvať dvakrát tak dlho ako nádych, a nezabudnite, že pery majú ostať zošpúlené.
Neusilujte sa prehnane rýchlo vyprázdniť pľúca.

Dýchanie so zošpúlenými perami

pomáha regulovať dychovú frekvenciu a pocit nedostatku vzduchu
zrýchľuje prúdenie vzduchu pri dýchaní znižuje množstvo energie potrebnej na dýchanie
zvyšuje pocit sebaovládania
zvyšuje schopnosť vykonávať niektoré činnosti

Bránicové dýchanie
Bránica je v procese dýchania veľmi dôležitá, je to sval zabezpečujúci dýchanie. Keď sa bránica stiahne, dochádza k rozpínaniu pľúc a k ich plneniu vzduchom.Pri uvoľnení bránice vzduch z pľúc uniká.

Uvoľnite ramená.
Položte jednu ruku na brucho.
Vnímajte, ako sa brucho dvíha.
Napnite brušné svalstvo.
Vydýchnite s použitím techniky so zošpúlenými perami (mali by ste cítiť sploštenie brucha).
Opakujte trikrát za sebou a oddychujte dve minúty.
Opakujte toto cvičenie viackrát za deň.

Pamätajte:


Nikdy nerobte úsilný výdych (nepokúšajte sa vyprázdniť pľúca čo najrýchlejšie).
Keď začínate pociťovať závraty, oddýchnite si na chvíľu a začnite znovu.
Toto cvičenie môžete vykonávať poležiačky, posediačky, postojačky alebo počas chôdze.

Bočné rebrové dýchanie

Opakujte jednotlivé kroky ako pri bránicovom dýchaní, ale namiesto uloženia rúk na brucho ich položte na rebrá.
Vnímajte, ako sa hrudník dvíha a klesá počas dýchania

Prečo používať bránicové a bočné rebrové dýchanie?


znižuje námahu počas dýchania
pomáha regulovať dýchanie, ak je namáhavé

Zadržanie dychu (apnoe)
Zlepšuje výmenu kyslíka a oxidu uhličitého

Nadýchnite sa.

Pokúste sa zadržať dych na 3 sekundy.
Vydýchnite.

Polohy na zníženie pocitu nedostatku vzduchu
Poloha tela má taktiež vplyv na zníženie pocitu nedostatku vzduchu. Nasledovné polohy Vám môžu pomôcť znížiť pocit nedostatku vzduchu.

Posediačky:
Oprite si chodidlá o podlahu.
Zľahka sa predkloňte.
Lakte uložte na kolená.
Podoprite si bradu rukami.
alebo:
Oprite si chodidlá o podlahu.
Zľahka sa predkloňte.
Ruky položte na stôl.
Hlavu položte na vankúš.
Postojačky:
Zľahka sa predkloňte.
Ruky si oprite o stehná.
alebo:
Lakte si oprite o nábytok.
Hlavu položte na predlaktia.
Uvoľnite krk a ramená.
alebo:
Oprite si dlane o kus nábytku.

Technika kontrolovaného kašľa

Sadnite si a urobte si pohodlie.
Zľahka predkloňte hlavu.
Obe chodidlá pevne pritisnite na podlahu.
Zhlboka sa nadýchnite s použitím techniky bránicového dýchania.
Pokúste sa na tri sekundy zadržať dych.
Mierne pootvorte ústa a dvakrát zakašlite.
Prvé zakašľanie uvoľní hlieny a druhé zakašľanie posunie hlieny smerom hore.Vypľujte hlieny do papierovej vreckovky a skontrolujte ich farbu. Ak sú hlieny sfarbené dožlta, dozelena alebo dočervena, skontaktujte sa so svojím lekárom. Vreckovku zahoďte.
Chvíľu pokojne dýchajte a opakujte raz alebo dvakrát v prípade, že sa výsledok nedostaví ihneď.
Technika kontrolovaného kašlania pomáha:

odstrániť hlieny z pľúc s menšou námahou
šetriť energiu

Úsilný výdych
Úsilný výdych má podobné účinky ako Technika kontrolovaného kašľa.

Sadnite si a urobte si pohodlie.
Zľahka predkloňte hlavu.
Chodidlá pevne pritlačte na podlahu.
Zhlboka sa nadýchnite použitím techniky bránicového dýchania.
Úsilne vydýchnite otvorenými ústami, ako keď robíte hmlu na sklo.
Jeden alebo dvakrát opakujte.

Úsilný výdych pomáha:


odstrániť hlieny z dýchacích ciest s menšou námahou
šetriť energiu
zabrániť infekciám, ktoré spôsobujú nahromadené hlieny v pľúcach

Ďalšie možnosti ako odstrániť hlieny z dýchacích ciest!
Nasledovné techniky by mali byť súčasťou Vášho každodenného života.

Predtým, ako idete von, zhlboka sa nadýchnite a použite techniku kontrolovaného kašľa alebo techniku úsilného výdychu. Pokiaľ to urobíte správnym spôsobom, prečistíte si pľúca a je menej pravdepodobné, že budete kašlať.
Hlieny sa môžu nahromadiť v pľúcach počas noci. Najlepšie je preto vykonávať uvedené techniky ráno.
Pred vykonávaním kašlacích techník sa napite teplej tekutiny. Pomôže Vám to uvoľniť hlieny.
Nekašlite plytko a rýchlo za sebou. Výsledkom bude strata energie a pocit nedostatku vzduchu.
Naučte sa ovládať kašeľ. Nedovoľte kašľu, aby ovládol Vás.
Ak vykašlete málo hlienu, alebo žiadny, nie je potrebné nútiť sa ďalej do kašľania

CHOCHP nie je astma!
Mierna alebo stredne závažná CHOCHP môže byť nesprávne diagnostikovaná ako astma a podľa toho liečená. Ľudia, ktorí majú CHOCHP, sa odlišujú od ľudí s astmou. Aj keď u niektorých astmatikov sa neskôr rozvíja CHOCHP, väčšina z nich má alergiu na niektorú látku z okolia, napríklad na mačky alebo prach.

ROZDIEL MEDZI CHOCHP A ASTMOU
CHOCHP Astma
Vyšší vek (Nástup v strednom veku. Postihuje hlavne ľudí nad 40 rokov.) Nižší vek (Nástup najčastejšie v detstve. Postihuje ľudí v každom veku.)
Fajčiari Nefajčiari (väčšinou)
Pozvoľný vznik príznakov ochorenia. Príznaky sa zhoršujú. Náhly vznik príznakov ochorenia. Príznaky sú rôzne, ale spravidla sa nezhoršujú.
Príznaky sú horšie v zime. Príznaky sú horšie na jar a v lete.
Poškodenie pľúc nezvratné Poškodenie pľúc zvratné
Nie je asociovaná s alergiou. Viac ako 1 pacientov má alergiu.

Pocit nedostatku vzduchu je každodennou súčasťou života pacienta chorého na CHOCHP. Emócie ako i strach z udusenia vedú k povrchnému dýchaniu a zvýšeniu svalového napätia, čo tento pocit ešte prehlbuje. Pocit nedostatku vzduchu zvyšuje únavu a znižuje schopnosť vykonávať bežné činnosti. Chorí veľakrát nevykonávajú každodenné činnosti práve zo strachu z nedostatku vzduchu, čím menej však robia, tým viac sa zhoršuje ich kondícia a opäť s tým spojený strach a nedostatok vzduchu. Dôležitá je pomoc blízkeho okolia postihnutého pri prekonávaní nedostatku vzduchu a s tým spojeného strachu.

Nedostatok vzduchu a strach
začarovaný kruh


Ako pomôcť osobe, ktorá pociťuje nedostatok vzduchu?
Navrhnite chorému, aby sa koncentroval na dýchanie a dýchal súčasne s Vami. Navrhnite mu zmenu polohy tela, pomôže to znížiť pocit nedostatku vzduchu a zároveň lepšie dýchať.
Pokúste sa obrátiť pozornosť na niečo iné, napríklad zapnite televízor a zvoľte obľúbený program. Pre osobu, ktorá pociťuje nedostatok vzduchu, je dôležité, aby prestala myslieť na to, že nie je schopná regulovať vlastné dýchanie.
Hovorte s chorým pomaly, usilujte sa pôsobiť upokojujúco a nápomocne.
Všímajte si všetky príznaky u chorého.
V prípade potreby zabezpečte, aby dotyčná postihnutá osoba mohla užiť správne svoj liek alebo jej podajte liek podľa lekárskeho predpisu.
Neváhajte zavolať pomoc a požiadať o radu.
V prípade potreby pomôžte chorému obliecť sa a dopravte ho do nemocnice.