BUDÚCI PODNIK

BUDÚCI PODNIK

Typická veľká inštitúcia nebude mať odo dnes za desať rokov viac ako polovicu riadiacich úrovní svojho dnešného predchodcu a nebude mať viac než jednu tretinu dnešného počtu „manažérov“, bude sa podobať univerzite alebo symfonickému orchestru. Celé vrstvy manažmentu zmiznú.
Podniky totiž budú založené na informáciách a budú sa skladať prevažne zo špecialistov, ktorí riadia a usmerňujú podnik prostredníctvom organizovanej spätnej väzby od kolegov a zákazníkov. Stanú sa organizáciami založenými na informáciách.
Ťažisko zamestnanosti sa rýchlo presunie od manuálnych robotníkov a kancelárskych úradníkov k pracovníkom disponujúcimi znalosťami.
Potreba štábneho personálu radikálne klesne.
V organizácii založenej na znalostiach sa bude značná časť práce vykonávať inými metódami ako doposiaľ. Tradičné oddelenia budú slúžiť ako strážcovia noriem, ako strediská pre účely školenia a zadávania úloh špecialistom. Prácu samu budú v prevažnej miere zabezpečovať problémovo orientované tímy.
Organizácie založená na informáciách vyžadujú jasné a jednoduché spoločné ciele, ktoré sa transformujú do konkrétnej operácie. Zároveň je však potrebné, aby sa organizácie založené na informáciách sústredili na jeden cieľ, či maximálne na niekoľko málo cieľov. Preto východiskom pre všetky významné rozhodnutia a všetku činnosť budú podnikateľské stratégie.
Ďalšou požiadavkou organizácie založenej na informáciách je, aby na seba každý jej člen bral informačnú zodpovednosť. Kľúčom k takému systému je, že si každý kladie otázku: „Kto v tejto organizácii je na mne závislý a ako?“
Organizácia založená na informáciách vyvoláva nové problémy a potreby:

• Vypracovanie systému odmien, uznania a príležitostí služobného postupu pre špecialistov.
• Vytvorenie zjednotenej vízie v organizácii špecialistov.
• Navrhnutie riadiacej štruktúry pre organizáciu zloženú z problémovo orientovaných skupín.
• Nábor, príprava a testovanie ľudí do funkcií vo vrcholovom vedení.

Jedinou možnosťou, ako zaistiť celkový efekt, je organizácia práce v medziprofesijných problémovo orientovaných tímoch. Organizácia založená na informáciách bude používať väčší počet menších sebariadených organizačných jednotiek.

Veľa otázok je doposiaľ otvorených:

• Kým budú jej manažéri? Budú to vedúci problémovo orientovaných tímov?
• Ide o dočasné poverenie alebo o trvalé postavenie?

Existujú určité signály, ktoré nasvedčujú všetkým týmto vývojovým smerom. Neexistuje však žiadny jasne definovaný všeobecný trend.
Základná úloha riadenia zostáva stále rovnaká: Touto úlohou je umožniť ľuďom kolektívnu výkonnosť prostredníctvom spoločných cieľov, spoločných hodnôt, zodpovedajúcej štruktúry, školení a rozvoja, všetkého, čo potrebujú, aby mohli maximalizovať výkon a reagovať na zmeny.
Podstatou riadenia je predovšetkým niekoľko málo základných princípov. Konkrétne ide o nasledujúce princípy:

• Subjektom riadenia sú ľudia. Jeho úlohou je umožniť ľuďom kolektívnu výkonnosť.
• Pretože riadenie sa zaoberá integráciou ľudí do spoločných projektov, musí byť vytváraná ich spoločná kultúra.
• Každá podniková organizácia vyžaduje angažovanosť pre spoločné ciele a zdieľané hodnoty.
• Riadenie musí podniku a každému z jeho pracovníkov umožňovať rast a rozvoj v súlade s meniacimi sa potrebami a príležitosťami.
• Každá podniková organizácia je tvorená ľuďmi disponujúcimi rôznymi odbornosťami a znalosťami a vykonávajúcimi prácu rôznych typov. Musí byť vybudovaná na základoch komunikácie a individuálnej zodpovednosti.
• Ani množstvo produkcie, ani výsledky účtovnej uzávierky nie sú sami o sebe dostatočným kritériom výkonnosti podniku a jeho manažmentu. Trhové postavenie, inovačná činnosť, produktivita, rozvoj zamestnancov, kvalita, finančné výsledky – to všetko sú ukazovatele životne dôležité pre výkonnosť organizácie a pre jej ďalšie prežitie. Tiež neziskové inštitúcie potrebujú mať v mnohých oblastiach, špecificky vyplývajúcich z ich poslania, nejaké kritériá.
• Tým najdôležitejším, čo si pri posudzovaní každej inštitúcie musíme pamätať, je tak konečne skutočnosť, že výsledky existujú len v jej vnútornom prostredí. Výsledkom činnosti podnikovej organizácie je spokojný zákazník. Výsledkom činnosti nemocnice je uzdravený pacient. Výsledkom činnosti školy je študent.